Nebest onderzoekt honderden jaren oude fundering Noordpoort te Brielle

In gemeente Brielle ligt de Noordpoort: de stadspoort waar op 1 april 1572 de watergeuzen Brielle binnendrongen. Van deze poort op Bastion IX is na de sloop in 1617 enkel nog een deel van de gemetselde fundering boven het terrein aanwezig. Om 450 jaar na het rammeien van de Noordpoort te vieren, is de gemeente voornemens een houten replica op de oude fundamenten van de stadspoort te realiseren. Hierbij is het plan de bestaande fundatie te hergebruiken. Deze is echter ruim 400 jaar buiten gebruik geweest, waardoor men eerst inzicht wenst te krijgen in de staat en draagkracht van de historische fundatie alvorens de realisatie van het bouwwerk wordt gestart.

Visuele inspectie en nader onderzoek

In opdracht van Royal HaskoningDHV hebben specialisten van Nebest onderzoek uitgevoerd naar de staat van het metselwerk in de fundering. Hierbij lag de focus op de onderhoudstoestand van de fundatie, de samenhang van het metselwerk en het aanlegniveau van de fundatie.

Naast een visuele inspectie waarbij het metselwerk lokaal luisterend werd afgeklopt met een hamer, zijn voor het onderzoek ook metselwerkkernen genomen. Verdeeld over de constructie zijn boringen door het metselwerk tot het aanlegniveau uitgevoerd. Het metselwerkpakket bleek tot bijna 3,5 m dik te zijn. Zoals verwacht kon worden van honderden jaren oud metselwerk, was de samenhang van de metselwerkstenen en de mortel wisselend.

Artist impression Brielle

Bouw 1-april monument Bastion IX gestart

Met de resultaten van het onderzoek werd een basis gevormd voor de constructieve berekening van het 1-april monument Bastion IX, waarvan de constructiefase inmiddels is gestart. De verwachting is dat het project eind dit jaar gereed is.

Nebest is trots bij te hebben gedragen aan dit bijzondere project waarmee belangrijke historie herdacht wordt. Wilt u meer weten over wat Nebest op het gebied van funderingsonderzoek, historisch metselwerk en nader onderzoek kan betekenen? Onze specialisten staan u graag te woord!

Bekijk onze recente projecten

Meer projecten

Nebest ondersteunt bij vervanging voegovergangen Tholensebrug

Tholen

Nebest ondersteunt bij groot onderhoud Kiltunnel

Dordrecht

Nebest inspecteert geliefde blikvanger Den Helder: vuurtoren Lange Jaap

Den Helder