Nebest inspecteert geliefde blikvanger Den Helder: vuurtoren Lange Jaap

In Den Helder bevindt zich de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland: de Lange Jaap. Het 63,45 meter hoge bouwwerk werd in 1878 in gebruik genomen en kreeg 110 jaar later, in 1988, de status van rijksmonument. In 2021 ontdekte Nebest tijdens een inspectie scheuren in de vuurtoren, waarna de vuurtoren als onveilig werd bestempeld en werd afgesloten voor publiek.

Drone-inspectie vuurtoren Lange Jaap

Om de onderhoudstoestand van de binnenkant van de vuurtoren en de progressie van de scheurvorming te kunnen beoordelen, heeft Nebest onlangs in opdracht van Rijkswaterstaat een drone-inspectie uitgevoerd in samenwerking met Terra Inspectioneering. Met behulp van een drone konden lastig bereikbare locaties op de 17 verdiepingen van de vuurtoren alsnog geïnspecteerd worden. Op deze manier kan er nagegaan worden of er scheuren en schades zijn die in de loop van tijd erger zijn geworden.

De drone-inspectie van de Lange Jaap was om een aantal redenen uniek. Zo werd de drone op 70 meter afstand van de toren bestuurd en werden maar liefst 17 verdiepingen geïnspecteerd. Daarnaast konden betrokkenen al tijdens de dronevlucht meekijken. Op een scherm dat op veilige afstand van de toren was neergezet, was live camerabeeld vanuit de drone te zien.

De volgende stap

Nadat alle data van de inspectie verwerkt en bestudeerd zijn, zal Rijkswaterstaat meer weten over het veilig kunnen betreden van de vuurtoren. Vervolgens zal Rijkswaterstaat alle mogelijkheden tot het behouden van de Lange Jaap uitzoeken en analyseren, waarbij omwonenden, de gemeente Den Helder en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ook worden betrokken.

Nebest is trots op de bijdrage aan dit uitdagende en belangrijke project. Niet alleen vanwege de cultuurhistorische waarde van de vuurtoren hopen wij dat behoud mogelijk is, maar zeker ook vanwege de emotionele betekenis voor alle omwonenden en andere liefhebbers.

Vuurtoren Lange Jaap in Den Helder

Bekijk onze recente projecten

Meer projecten

Liggers A9 krijgen tweede leven in A44

Ouderkerk aan de Amstel

Circulaire oogst tweetal bruggen te Amsterdam

Amsterdam

Samenwerking en kennisuitwisseling met Britse HTA continueert

Verenigd Koninkrijk