-
Marconiweg 2
4131 PD Vianen - +31 (0) 85 489 01 00
- info@nebest.nl
Duurzaamheid en circulariteit
De afgelopen eeuw is de wereldwijde vraag naar grondstoffen explosief gestegen. Door een groeiende wereldbevolking en toenemende consumptie neemt deze vraag de komende decennia alsmaar verder toe. Om invulling te kunnen geven aan de Rijksbrede ambitie om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben, wordt het steeds belangrijker om ons gebruik van grondstoffen en CO2-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen en om bestaande grondstoffen, componenten en producten zo efficiënt en hoogwaardig mogelijk te (her)gebruiken. Bij Nebest erkennen en omarmen we de rol die wij als adviseurs en ingenieurs spelen in een toekomstbestendige wereld en zetten we hier ons op verschillende manieren voor in.
Instandhouding en hergebruik
Als Nebest nemen we initiatief door onze specifieke kennis op het gebied van materialen en restlevensduuranalyses in te zetten om onze opdrachtgevers te helpen inzicht te verschaffen in mogelijkheden voor instandhouding en hergebruik van bestaande objecten. Dit doen we onder andere met de inzet van onze Herbruikbaarheidsscan, een tool waarmee kansen voor hoogwaardig hergebruik van bestaande objectonderdelen vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd en geïnitieerd.
Daarnaast beschikken we over de expertise om deze materialen opnieuw toe te passen. Zo hebben wij actief meegeschreven aan de NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal, de CROW-CUR Richtlijn Hergebruik constructieve prefab betonelementen en de Platform CB’23-Leidraad Kwaliteitsbeoordeling en -borging bij hergebruik uit bestaande bouw.
Biobased bouwmaterialen
Naast onze inzet op het gebied van instandhouding en hergebruik van constructies, zijn we ook actief in de biobased sector. Zo zijn diverse collega’s binnen Building Balance aan de slag met het opschalen van biobased grondstoffen in de gebouwde omgeving. Hierbij valt te denken aan biobased bruggen, biobased oeverbescherming, bioverrijkt beton en asfalt.
Kennisdeling en samenwerking
Alleen met elkaar kunnen we de transitie naar een circulaire economie mogelijk maken en een duurzaam Nederland realiseren. Het is hierbij cruciaal dat kennis wordt gedeeld en samen wordt gewerkt door partijen uit de gehele bouwketen.
Kennisdeling en samenwerking, zowel intern als extern, vormen een belangrijk onderdeel van onze visie. Met onze Nebest Academy organiseren we jaarlijks diverse kennissessies over uiteenlopende thema’s, waarvan de leerlijn Duurzaamheid & Circulariteit een vast onderdeel is. Daarnaast werken we met verschillende ketenpartners in diverse consortia aan concrete projecten, zoals met Closing the Loop aan de realisatie van het eerste hergebruikte viaduct in Nederland, met Circulaire Bouwstromen aan het identificeren en hergebruiken van vrijkomende materialen uit gebouwen en zetten we ons met consortium Hergebruik van Staal in voor het terugdringen van de CO2-uitstoot van de staalindustrie.
Onze onderaannemers en leveranciers zijn belangrijke ketenpartners in onze bedrijfsvoering. Wij werken graag actief met hen samen en denken graag met hen mee om bij te dragen aan het de beperking van de directe milieu-impact van onze projecten.
Duurzaamheidsimpact kwantificeren
Per jaar passeren duizenden projecten ons de revue, wat betekent dat wij een groot aandeel kunnen leveren in toekomstbestendige adviezen. Wij zijn dan ook trots om als eerste ingenieursbureau in Nederland de duurzaamheidsimpact van onze projecten te kwantificeren. Vervolgens waarderen we deze impact, zowel intern als extern, bijvoorbeeld in de vorm van budgetten voor duurzame projecten, kennisdeling en ontwikkeling. Meer weten hierover? Neem dan contact op met één van onze duurzaamheidsspecialisten via onderstaande contactgegevens of via duurzaamheid@nebest.nl.
Wagen- en zonnepark
Naast inspanningen binnen projecten met betrekking tot instandhouding, hergebruiken van en/of verduurzamen van de gebouwde omgeving, kijken wij vooral ook naar onszelf. Zo rijdt inmiddels een groot deel van onze collega’s in een elektrische auto, hebben we een elektrische bedrijfsbus en elektrische bedrijfsbakfiets en voorzien we (grotendeels) in onze elektriciteitsbehoefte met behulp van ons eigen zonnepark.
Normen
Om aan te tonen dat wij ons inzetten voor een duurzame en toekomstbestendige wereld, hebben wij diverse normen omarmd waaronder de CO2-prestatieladder en ISO 14001:2015. Het voldoen aan de eisen van deze normen laten wij jaarlijks door een externe partij beoordelen.
Wij kennen op dit moment CO2-bewust Certificaat niveau 5. Meer informatie over de CO2-prestatieladder leest u hier. Op de pagina Certificaten Nebest Adviesgroep kunt u terecht voor een inzage in al onze certificaten.
Meer weten?
Wilt u meer weten over wat wij op het gebied van duurzaamheid en circulariteit doen? Neem dan contact op met één van onderstaande collega’s!
Wouter van den Berg
Marketing- new business manager