Circulaire oogst tweetal bruggen te Amsterdam

Bij de kruising tussen de Kabelweg en de Nieuwe Hemweg te Amsterdam bevonden zich jarenlang twee bruggen. Door een herinrichting van het gebied werden de twee bruggen echter overbodig. Met het oog op de ambitie van de gemeente Amsterdam om in 2050 volledig circulair te zijn, was het slopen van de bruggen simpelweg geen optie. Na eerder onderzoek door Nebest bleken veel brugdelen een grote hergebruikpotentie te hebben. Inmiddels zijn de volstortliggers van de twee bruggen succesvol geoogst en worden deze klaargemaakt om in te zetten in een nieuwe brug te Weesp.

Samenwerken voor hergebruik

Door middel van de herbruikbaarheidsscan bracht Nebest eerder in kaart welke onderdelen van de brug potentie hadden om hergebruikt te worden. Dat bleken er veel te zijn, waaronder de volstortliggers. Door de gemeente werd besloten om deze her te gebruiken bij een nieuwe brug in Weesp.

Om het hergebruik van deze liggers succesvol te laten verlopen, sloegen gemeente Amsterdam, Antea Group Nederland, Combinatie De KlerkHakkers en Nebest hun hadden ineen. Combinatie De Klerk – Hakkers heeft de liggers gesegmenteerd van elkaar losgezaagd en geoogst uit de bestaande bruggen. Vervolgens zijn deze getransporteerd naar een tijdelijke opslaglocatie, waar Nebest nader onderzoek verricht. Aan de hand van een visuele inspectie en diverse materiaalkundige onderzoeken, zoals het bepalen van het chloridegehalte en de druksterkte, wordt de staat van de liggers in kaart gebracht. Tevens dienen de resultaten van deze onderzoeken als input voor een constructieve berekening om de belastbaarheid van de liggers te bepalen.

Realisatie nieuwe brug in Weesp

Voor het circulaire ontwerp van de nieuwe brug in Weesp is Antea Group aan zet. Hierbij maken zij het ontwerp rondom de geoogste liggers, zodat zo min mogelijk gebruikgemaakt hoeft te worden van nieuwe materialen. Naar verwachting zal de nieuwe brug begin 2025 gereed zijn.

Meer weten?

Meer weten over hergebruik? Sluit aan tijdens onze kennissessie Hergebruik van bestaande bouwwerken op dinsdag 12 maart en/of Hergebruik van bestaande infra op donderdag 21 maart! Aanmelden is mogelijk via deze pagina.

Bekijk onze recente projecten

Meer projecten

Liggers A9 krijgen tweede leven in A44

Ouderkerk aan de Amstel

Circulaire oogst tweetal bruggen te Amsterdam

Amsterdam

Samenwerking en kennisuitwisseling met Britse HTA continueert

Verenigd Koninkrijk