Nebest ondersteunt bij groot onderhoud Kiltunnel

Het Eiland van Dordrecht en het eiland Hoeksche Waard worden verbonden door de Kiltunnel, één van de oudste onderwatertunnels van Nederland. Na ruim 45 jaar is de in 1977 geopende tunnel aan groot onderhoud toe. Ten behoeve van dit onderhoud verrichten tunnelspecialisten Leo Leeuw, Jan Kloosterman en Michiel Reinders van Nebest verschillende werkzaamheden, waaronder het uitvoeren van inspecties, het opstellen van hersteladviezen en het houden van toezicht.

Renovatie van de Kiltunnel

De renovatie van de Kiltunnel bestaat uit de bouw van een nieuw tolpoortgebouw, vervanging van de tunneltechnische installaties (TTI) en civiel onderhoud, waaronder afdichting van lekkages. Hiermee wordt de levensduur van de tunnel verlengd. De tunnelbuizen worden tijdens de werkzaamheden elk twee maanden na elkaar voor het verkeer afgesloten, zodat altijd één buis voor verkeer openblijft. Tijdens de renovatie is daarom in beide richtingen slechts één rijstrook beschikbaar.

Nebest heeft in de voorbereidingsfase inspecties uitgevoerd aan het betonwerk en aan de zink- en mootvoegen. Vervolgens is voor deze onderdelen een hersteladvies opgesteld. Mede op basis daarvan is door Nebest de technische inhoud voor het civiele RAW-bestek bepaald. Nebest-collega Leo Leeuw treedt tijdens de uitvoering van de renovatie op als adviseur civiel. In deze rol houdt hij toezicht op specifieke onderdelen, zoals plaatsing van nieuwe voegovergangen, betonreparatie en begeleiding van injectiewerkzaamheden.

Inmiddels is het tolpoortgebouw gereed en zijn diverse lekkages in mootvoegen afgedicht. Voor afdichting van de mootvoegen is gebruikgemaakt van een doorontwikkelde injectiestrategie van de RWS-Bouwdienst waarmee sinds 2001 al vele mootvoegen succesvol geïnjecteerd zijn. Deze methode is toegelicht in het door Leo geschreven RWS-kennisdocument “Lekkage in tunnels”.

Renovatie Kiltunnel te Dordrecht

Tunnelspecialisme bij Nebest

Maar liefst zestien jaar na zijn pensionering bij Rijkswaterstaat werkt Leo Leeuw nog steeds met veel plezier aan diverse tunnelgerelateerde projecten bij Nebest. In de afgelopen jaren is binnen Nebest een “kern tunnelteam” ontstaan, waarbij Leo zijn kennis en ervaring over injectietechnieken overdraagt aan Jan Kloosterman en Michiel Reinders. Met dit team is de kennis en ervaring voor de toekomst geborgd en is Nebest in staat om 24-uurs toezicht en begeleiding te kunnen verzorgen.

Meer informatie?

Heeft u een vraag over het bovengenoemde of één van onze diensten? Onze specialisten staan u graag te woord!

William Mooibroek

Productmanager Laboratorium

Bekijk onze recente projecten

Meer projecten

Liggers A9 krijgen tweede leven in A44

Ouderkerk aan de Amstel

Circulaire oogst tweetal bruggen te Amsterdam

Amsterdam

Samenwerking en kennisuitwisseling met Britse HTA continueert

Verenigd Koninkrijk