-
Marconiweg 2
4131 PD Vianen - +31 (0) 85 489 01 00
- info@nebest.nl
Schadeonderzoek metaal
Metalen zoals staal, koper en ijzer zijn veelgebruikte materialen in tal van constructies. Denk bijvoorbeeld aan bruggen, viaducten en gebouwen. Schade aan metalen in dergelijke constructies kan ernstige gevolgen hebben voor de levensduur en/of constructieve veiligheid. Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan het ontstaan van metaalschade. Hierbij valt te denken aan ontwerpfouten, productiefouten of gebruiksinvloeden.
Bij Nebest helpen we u graag door onderzoek te doen naar de oorzaken van schades of de kans op schades te verkleinen. Hiermee kunnen maatregelen genomen worden om de levensduur van een constructie te verlengen, ernstige gevolgschades te voorkomen of het ontstaan van metaalschades voor te zijn. Onze metallurgen beschikken over specialistische meetapparatuur en een eigen laboratorium om schademechanismen te kunnen analyseren en te kunnen adviseren over herstel en eventuele preventie.
Schadeoorzaken voor metalen
Metaalschades kunnen diverse uiteenlopende oorzaken hebben. Het een en ander is hierbij afhankelijk van de omgeving en het milieu waarin het metaal is toegepast. Mogelijke oorzaken voor schades aan metalen zijn onder andere:
- Corrosie
- Putcorrosie
- Filiforme corrosie
- Spleetcorrosie
- (Chloride) spanningscorrosie
- Microbiologisch geïnduceerde corrosie (MIC)
- Vermoeiing
- Waterstofverbrossing
- Kruip (hitte)
- Slijtage
- Vervorming

Welke metalen kunnen wij onderzoeken?
Metalen die wij vaak onderzoeken, zijn staal (S235, S355) roestvaststaal (RVS 304), 316), aluminiumlegeringen, koper, messing, (super)duplex en titanium. Deze onderzoeken voeren wij veelal uit voor opdrachtgevers in de industrie, verzekeringspartijen of expertisebureaus.
Onderdelen uit constructies die wij regelmatig onderzoeken zijn:
- Betonstaal (wapening)
- Voorspanstaal
- Kabels
- Lassen
- Warmtewisselaars
- Ketelpijpen
- Boilers en warmtepompen
- Stoom- en pijpleidingen
- Tandwielen
- Bouten
Tevens kunnen we ook kunststof-, hout-, beton- en metselwerkschades onderzoeken.

Hoe ziet een schadeonderzoek door Nebest eruit?
Een schadeonderzoek door Nebest wordt te allen tijde onafhankelijk uitgevoerd. De onderzoekers van Nebest hebben een metaalkundige opleiding met een verscheidenheid aan specialismen.
Elk onderzoek start met het vastleggen van het schadebeeld. De karakteristieken van de schade worden zoveel als mogelijk op een niet-destructieve wijze (fotografisch) vastgelegd. Vervolgens worden verschillende analysemethoden gebruikt om meer informatie te krijgen over de staat van het metaal en de aanwezige schade.
Analysemethoden
Een greep uit onze veelgebruikte analysemethoden:
- Microscopisch onderzoek (bijvoorbeeld in doorsneden)
- Chemische analyse van de legering (controle van het certificaat)
- Chemische analyse van de corrosieproducten of de vervuiling
- Hardheidsmetingen
- Elektronenmicroscopie (oppervlak of breukvlak analyse)
- Kerfslagproef
- Trekproef
- Buigproef
- Replicaonderzoek
- Wanddiktebepaling
Daarnaast wordt voor schadeonderzoek aan coating samengewerkt met het laboratorium van Nebest COT B.V., bijvoorbeeld in de vorm van infraroodanalyse en hechtsterktebepalingen. Voor corrosietesten, zoals gewichtsafname (ASTM G31), werken we met het chemisch laboratorium van Nebest Laboratorium B.V.
Resultaten en advies
De waarnemingen en metingen worden in een discussie besproken. Tezamen met de specificaties of technische tekeningen kunnen we het schademechanisme en de schadeoorzaak bepalen en een conclusie formuleren. Ook wordt voorzien in een advies om gelijksoortige schades in de toekomst te voorkomen. Zodoende kunnen we onderbouwd bijdragen in een verbeterd ontwerp, materiaalkeuze of onderhoudsbeleid.

Vraag het de specialist
Heeft u een vraag over het bovengenoemde of één van onze andere diensten? Onze specialisten staan u graag te woord!
Vraag een offerte aanLeon de Ridder
Afdelingsmanager Materiaalkundig Onderzoek en Advies