Replicaonderzoek

Replicaonderzoek is een techniek die het mogelijk maakt op locatie niet-destructief microstructuuronderzoek uit te voeren. Met deze techniek wordt een afdruk van de microstructuur vastgelegd op een plastic replicafolie. Voor het maken van deze afdruk wordt eerst de coating en/of verflaag verwijderd van het oppervlak van het onderdeel of het object. Vervolgens wordt het metalen oppervlak voorbereid door middel van schuren en polijsten, waarna de microstructuur wordt blootgelegd door middel van etsen. Na het etsen wordt de replicafolie op het geprepareerde oppervlak geplakt om de microstructuur vast te leggen. De replicafolie wordt van het oppervlak verwijderd en door onze metallurgen beoordeeld onder een lichtmicroscoop.

Wat zijn de voordelen van replicaonderzoek?

Het grote voordeel van replicaonderzoek is dat de microstructuur van het materiaal op locatie op een niet-destructieve wijze wordt vastgelegd. Hierdoor is destructieve monstername niet nodig en hoeft het onderdeel of object niet gedemonteerd te worden. Daarnaast maakt de flexibele replicafolie het mogelijk om de microstructuur vast te leggen op oppervlakken met complexe geometrieën, zoals het convexe buitenoppervlak van een leiding, het concave binnenoppervlak van een ketel of in een hoek bij een las.

Wat zijn de toepassingen van replicaonderzoek?

Met replicaonderzoek kunnen de volgende analyses worden uitgevoerd:

  • Het beoordelen van kruipschade. Dit betreft het vastleggen van structuurveranderingen en degradatie van een materiaal na bedrijf op verhoogde temperatuur in verband met kruip, bijvoorbeeld bij stoomleidingen en ketels.
  • Het vastleggen van structuurveranderingen en degradatie na een procesafwijking, bijvoorbeeld door warmtebehandeling of deformatie, warmte-inbreng bij lassen of als gevolg van brandschade.
  • Het onderzoeken van (micro)scheuren, bijvoorbeeld bij spanningscorrosie of waterstofbrosheid.
  • Het onderzoeken van de sigmafase en sensitisering.

Combinaties met andere onderzoekstechnieken

Door verschillende onderzoekstechnieken te combineren, kunnen onze metallurgisch specialisten u een compleet beeld geven van de staat van uw apparaten en objecten. Denk bijvoorbeeld aan brandschadeonderzoek: door replicaonderzoek te combineren met hardheidsmetingen op locatie, kan de degradatie van uw constructie als gevolg van brand gedetailleerd in kaart worden gebracht.