Kerfslagwaarde

De kerfslagwaarde is de hoeveelheid energie welke benodigd is om een proefstaaf bij een bepaalde temperatuur te breken. Aan de hand van de kerfslagwaarde kan de taaiheid of brosheid van het staal bepaald worden.

De breukbestendigheid van staal is erg belangrijk voor staalconstructies. Onder invloed van verschillende temperaturen verandert de taaiheid van staal. Bij een hogere temperatuur ligt ook de taaiheid van staal hoger. Bij lagere temperaturen zal het staal echter sneller breken en geeft het bovendien minder breuksignalen.

Inzicht in de kerfslagwaarde van het metaal is belangrijk om na te gaan of het geschikt is voor het beoogde doel. De specialisten binnen Nebest kunnen de kerfslagwaarde van uw materiaal beoordelen in ons eigen laboratorium.

Kerfslagproef

De kerfslagwaarde wordt bepaald aan de hand van een kerfslagproef. Hiervoor wordt een langwerpig proefstaafje met in het midden een kerf (driehoekige inham) gebruikt. Vervolgens zal deze belast worden door de impact van een hamer, totdat het staafje breekt. De hoeveelheid energie die benodigd is om het staafje te laten breken geeft de taaiheid/brosheid van het materiaal weer. Aan het uiterlijk van de breuk is te zien of het gaat om een brosse- of taaie breuk. Een brosse breuk is doorgaans recht zonder veel vervormingen. Bij een taaie breuk zal het staal (licht) vervormd zijn voordat het brak.