Hergebruik tweetal bruggen te Amsterdam

Gemeente Amsterdam heeft circa 1.900 bruggen in haar bezit. Twee van deze bruggen bevonden zich jarenlang bij de kruising tussen de Kabelweg en de Nieuwe Hemweg. Door een herinrichting van het gebied is de functie van deze bruggen echter vervallen. Met het oog op de ambitie van de gemeente om in 2050 een volledig circulaire gemeente te zijn, was het slopen van deze twee bruggen simpelweg geen optie. Nebest en de gemeente Amsterdam kwamen met elkaar in contact en onderzochten de hergebruikpotentie van de bruggen, zodat (onderdelen van) de bruggen elders hergebruikt kunnen worden. Inmiddels zijn diverse herbruikbaarheidsscans uitgevoerd én zijn de eerste brugonderdelen geoogst.

Herbruikbaarheidsscan voor duurzaam bruggenareaal

Nebest is al langere tijd één van de partners van de gemeente voor de instandhoudingsanalyses van haar areaal. Zodoende raakten de partijen met elkaar in contact om te bespreken welke nieuwe, innovatieve en duurzame manieren er zijn om naar het Amsterdamse bruggenareaal te kijken. Gezamenlijk werd besloten om een aantal herbruikbaarheidsscans uit te voeren, waarmee inzicht wordt verschaft in de hergebruikpotentie van objectonderdelen. Door dit vroegtijdig te doen, kunnen hergebruikkansen op tijd gesignaleerd worden.

Van twee van de bruggen waarop de herbruikbaarheidsscan werd uitgevoerd, was al zeker dat deze geen functie meer hadden in het gebied waarin ze zich bevonden. De gedachte ontstond om delen van de brug elders in te zetten. Met de herbruikbaarheidsscan werd inzichtelijk wat de hergebruikpotentie van de diverse brugonderdelen was. De uitslagen van de scans stelden niet teleur. Zo bleek dat onder andere de volstortliggers een hoge hergebruikpotentie kenden.

Oogst volstortliggers

Gezien de hoge hergebruikpotentie van de volstortliggers, werd besloten deze her te gebruiken bij een nieuwe brug in Weesp. Hiervoor sloegen gemeente Amsterdam, Antea Group Nederland, Combinatie De Klerk – Hakkers en Nebest hun handen ineen. Door combinatie De Klerk – Hakkers zijn de liggers gesegmenteerd van elkaar losgezaagd en geoogst uit de twee bruggen. Hierna zijn de liggers getransporteerd naar een opslaglocatie, waar de adviseurs van Nebest nader onderzoek hebben verricht. Door een visuele inspectie en diverse materiaalkundige onderzoeken, zoals het bepalen van het chloridegehalte en de druksterkte, is de staat van de liggers in kaart gebracht. Daarnaast is op basis van de onderzoeksresultaten een constructieve berekening uitgevoerd om de belastbaarheid van de liggers te bepalen.

Opslaglocatie liggers Amsterdam

Hoe nu verder?

Op dit moment wordt het ontwerp voor de nieuwe brug in Weesp klaargemaakt. Hierbij staan de geoogste liggers centraal, zodat zo min mogelijk gebruikgemaakt hoeft te worden van nieuwe materialen. Naar verwachting zal de nieuwe brug in 2025 gereed zijn. Houd vooral onze LinkedIn-pagina en website in de gaten om up-to-date te blijven van de vorderingen rondom dit project.

Kennissessies duurzaamheid en circulariteit

Wilt u meer weten over duurzaam en circulair assetmanagement? Sluit dan aan bij één (of meer) van onze kennissessies:

Het volledige programma aan kennissessies vindt u op onze Academy-pagina.

Bekijk onze recente projecten

Meer projecten

Licht aan het einde van de tunnel: Nebest dicht lekkages Øresundsbron

Scandinavië

Samenwerking en kennisuitwisseling met Britse HTA continueert

Verenigd Koninkrijk

Provincie Gelderland gunt Nebest Raamcontract Instandhoudingsinspecties Civiele Kunstwerken (RICK)

Gelderland