Minister wil alle schoolvloeren laten onderzoeken na incident met loskomend betonelement

Op een basisschool in Rotterdam kwam afgelopen mei een stuk beton los van een vloer, welke een verdieping lager op tafel viel. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar uit een onderzoek van de gemeente bleek dat er nog meer vloerdelen loszaten en ook andere scholen met vergelijkbare schades te maken hadden. Reden genoeg voor Minister Hugo de Jonge (CDA, Volkshuisvesting en Ruimtelijker Ordening) om te pleiten voor een constructief veiligere schoolomgeving. Hij wil dat gemeentebesturen gaan onderzoeken of scholen binnen hun gemeente vloeren hebben die mogelijk kunnen afbrokkelen.

Het gaat hierbij om vloeren welke met het MuWi-systeem gebouwd zijn. Het MuWi-systeem behoort tot de groep van combinatievloeren en werd door de firma Muijs & de Winter uit Rotterdam op de markt gebracht. Bij MuWi-vloersystemen, welke voornamelijk zijn toegepast tussen 1951 en 1973 in scholen en woongebouwen, is er gebruik gemaakt van betonnen balken waar lichtgewicht betonnen blokken tussen zijn geplaatst als opvulling. Minister de Jonge vermoedt dat er enkele honderden scholen in Nederland dit type vloersysteem gebruiken, zo schrijft hij in een brief aan de tweede kamer. Bij scholen waar dat zo is, heeft de minister gevraagd onderzoek naar schades te laten instellen gedurende de zomervakantie.

Onderzoek aan vloeren met het MuWi-systeem

Gebouweigenaren dragen de verantwoordelijkheid voor een (constructief) veilig bouwwerk. Iets waarbij de specialisten van Nebest de nodige ondersteuning kunnen bieden. Met een eigen materiaalkundig laboratorium en ervaren inspecteurs, constructeurs en materiaalkundigen hebben we alles in huis om risicogestuurde en diepgaande onderzoeken aan MuWi-vloeren voor u te kunnen verzorgen. Hiermee voorzien we u van inzicht in de huidige staat van het gebouwonderdeel en stellen we adviezen op voor de te nemen vervolgstappen.

Wilt u meer weten over wat Nebest voor u kan betekenen in het onderzoeken van vloeren met een MuWi-systeem, of andere gebouwonderdelen? Neem dan contact op met Petra Kapteijn – van Hennik via +31 6 168 116 20 / petra.vanhennik@nebest.nl

Afbeelding: Het losgekomen deel van de vloer op een school in Rotterdam (Bron: TNO)

10 september 2024

Ondertekening Convenant Bureau Herberekeningen

9 juli 2024

Koninklijke onderscheiding voor Hanny van der Lubbe

28 mei 2024

Raamovereenkomst Ingenieursdiensten Provincie Utrecht