#Blog 09 – Coronatijd leidt tot inspectievlijt

Zoals al eerder vermeld in deze blog biedt de huidige coronatijd kansen voor professionals die zich bezig houden met Beheer & Onderhoud. Door de intelligente lockdown waarin wij ons bevinden, staan veel openbare gebouwen namelijk nagenoeg leeg. Hierdoor wordt het mogelijk om efficiënt, en zonder de gebruikers of het interne bedrijfsproces in een gebouw te storen, allerlei specialistische onderzoeken in een gebouw te doen. De inspecteurs van Nebest hebben er momenteel hun handen vol aan maar zijn zeker de komende tijd nog beschikbaar voor technische inspecties en (nul)standbepalingen.

Afgelopen week hebben wij bijvoorbeeld een uitgebreid onderzoek gedaan in voorbereiding op een groot project voor transformatie van een onderwijscomplex in het midden des lands. Met een team van gedreven specialisten onderzochten wij zowel boven plafonds als onder vloeren in kruipkelders de technische staat van betonconstructies, staalconstructies, brandwerende voorzieningen en coatings. Dat leverde vervolgens betrouwbare input op voor het verder uitwerken van een gedegen transformatieplan. Men weet nu namelijk voorafgaand aan het project al wat de ernst en omvang is van schades aan betonvloeren, of kelderwanden lekkages vertonen, welke risico’s bestaande afwerklagen op staalconstructies met zich meebrengen (bij bewerking daarvan) en hoe betrouwbaar de huidige brandscheidingen zijn. Allemaal zeer essentiële uitgangspunten bij een projectmatige aanpak. Het is vaak informatie die een doorslaggevende factor vormt bij het afwegen van besluiten over behoud of vervanging van bouwdelen en zodoende het beheersen van de geraamde bouwkosten. Op deze manier voorkom je met een beperkte uitgave voor materiaalkundig onderzoek onverwachts grote (faal)kosten gedurende het transformeren van het complex. Een zeer verstandige zet dus.

Een intelligente aanpak tijdens deze lockdown en inspectievlijt leiden zo samen tot een betrouwbare basis voor zowel Beheer & Onderhoud als voorgenomen transformatieplannen. Kortom, een kans die gebouwbeheerders met een toekomstvisie niet zouden moeten laten lopen. Houd vol en pak die kans!

Lesly Ignatius

18 augustus 2023

Nieuw meetapparaat: de Proceq Pundit PD8050 Pulse Echo

17 juli 2023

Artikel werken bij Nebest in Beton & Staalbouw

13 juli 2023

Leidraad kwaliteitsborging en -beoordeling hergebruik