-
Marconiweg 2
4131 PD Vianen - +31 (0) 85 489 01 00
- info@nebest.nl
-
30 maart 2020
Van straaljagerpiloot naar beroepsduiker
Het kiezen van een juiste stage kan grote gevolgen hebben voor het verdere verloop van je carrière. Harold van Veldhuizen uit Barneveld (24) werkt sinds tweeënhalf jaar bij ingenieursbureau Nebest in Vianen. “Aan de Hogeschool Utrecht heb ik de opleiding HBO Analytische Chemie gedaan. In de meeste gevallen kom je daarna in een laboratorium terecht. Maar acht uur lang in een lab proefjes doen? Nee, daar ben ik niet voor gemaakt.”
In het laatste jaar van zijn opleiding moest Harold op zoek naar een bedrijf waar hij zijn afstudeerstage kon doen. “Toen ik 16 was ben ik begonnen met een zaterdagbaantje bij een betonproducent. Dit heb ik in totaal zevenënhalf jaar gedaan. Zo ben ik in aanraking gekomen met de betonwereld.” In zijn zoektocht naar een afstudeerstage zag hij via een vacature dat Nebest ook veel in beton doet. “Ik dacht, hé, interessant. Even op de website kijken. Na het versturen van mijn cv volgde al snel het eerste gesprek en ben ik bij Nebest begonnen aan mijn zes maanden durende afstudeerstage.” Tijdens zijn stage heeft Harold onderzocht of de XRF-technologie geschikt is voor toepassing in het eigen laboratorium van Nebest. Daarnaast heeft hij gewerkt aan de validatie en het verbeteren van de chroom-6-analysemethode. “Dit is echt iets wat ik heb geleerd tijdens mijn opleiding. Maar tijdens mijn stage had ik al gezegd dat ik de afdeling Duikinspectie wel vet vond… beetje avontuur!” Afgelopen mei 2019 was het dan eindelijk zo ver… “Ze vroegen of ik nog steeds interesse had om duiker te worden. Toen was de keuze natuurlijk snel gemaakt!”
Vanaf maart 2019 is Harold begonnen met de medische keuringen die nodig zijn om aan de 16 weken durende duikopleiding in Noorwegen deel te nemen. “Ik sport zelf niet zo veel, dus de testen waren wel smerig zwaar”, zegt hij lachend. “Maar ik heb alle testen met vlag en wimpel gehaald hoor”, voegt hij eraan toe. Begin augustus 2019 is hij vertrokken naar het mooie Noorwegen. “Niemand kende elkaar en dat was juist heel leuk, Ik heb een fantastische tijd gehad met deze mensen.” De opleiding bestond uit een deel theorie en een deel praktijk. “Bij de theorie leer je natuurkunde en anatomie. Je moet de achterliggende theorie weten wat er met je lichaam gebeurt onder bepaalde omstandigheden.” Hij legt uit dat als een duiker van 30 meter diepte ineens omhoog komt zonder de zogenoemde ‘veiligheidsstops’ hij ernstige complicaties kan oplopen. Deze fouten kunnen dus gemakkelijk dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat iedere duiker de risico’s weet van bepaalde handelingen. “Gelukkig was niet alles zo zwaar beladen. Als je dieper dan 30 meter duikt, wordt de lucht ook dikker. Een grappig gevolg hiervan is dat je een heel hoog piepstemmetje krijgt. En op 50 meter adem je zoveel stikstof in dat je in een soort narcose geraakt. Dat klinkt heftig, maar eigenlijk ben je gewoon een soort high. Dit in combinatie met de hoge stemmetjes zorgde voor hilarische gesprekken via de intercoms. Je wordt er echt onnozel van, super geinig.” Gelukkig hebben professionele duikers die duiken tot meer dan 30 meter helium in hun tank om te voorkomen dat ze hun werk high uitvoeren, anders komt het natuurlijk niet goed, legt hij uit.
Sinds december 2019 mag Harold zich gecertificeerd beroepsduiker noemen. “Tijdens de opleiding leer je duiken. Dit is eigenlijk alleen het vervoersmiddel naar je werkplek. In Nederland heb je 30 centimeter zicht als je geluk hebt, in Noorwegen bijna 10 meter! Daar moest ik dus erg aan wennen toen ik terug kwam. Het enige hoe je hier alles kunt zien is door te voelen.”
In zijn vrije tijd is Harold een groot liefhebber van gemotoriseerd paragliden. “Mijn pa woont op een oudere boerderij met een mooi weiland erachter. Vanaf daar kan ik lekker een stukje vliegen samen met een maatje. We vliegen dan meestal twee uur rond, richting nabijgelegen dorpjes, beetje stunten, keertje over de kop, super gaaf om te doen.” Zijn hobby is voortgekomen uit zijn kinderdroom om straaljagerpiloot te worden. Hoewel zijn carrière er nu heel anders uit ziet, is hij dus nog wel een echte avonturier.
Hij heeft geen seconde spijt gehad van zijn keuze om stage te lopen bij Nebest. “Deze keuze heeft ervoor gezorgd dat ik nu kan doen waar ik blij van word. Nebest is een geweldig bedrijf om bij te mogen werken. Je krijgt hier veel vrijheid als je er op de juiste manier mee omgaat. Dat werkt voor mij lekker.” Harold is voorlopig niet van plan om verder te zoeken naar een andere werkgever. “Mijn ambitie voor in de toekomst is om door te groeien naar duikploegleider. Dan ben je verantwoordelijk voor de hele duikoperatie. Zelf duik ik dan wat minder, maar als het zover is dan is het tijd om het duiken over te laten aan de jongere generatie.”