Onderzoek historisch metselwerk Rijksmonumentale toren Oldehove

In Leeuwarden staat de Oldehove: een 48 meter hoge vrijstaande kerktoren, bestaande uit baksteenmetselwerk. De in 1529 gebouwde toren heeft sinds 1967 de status van beschermd Rijksmonument. Opvallend aan de toren is zijn scheve stand: de toren hangt 1,99 meter uit het lood. Al tijdens de bouw van de toren begon de constructie te zakken. Hierdoor is de toren nooit voltooid, en is de kathedraal waar de toren onderdeel van uit moest maken nooit gebouwd. Toch wordt de toren als de trots van Leeuwarden beschouwd. In opdracht van Gemeente Leeuwarden heeft Nebest geïnventariseerd welk onderhoud er nodig is aan het inmiddels bijna 500 jaar oude historisch metselwerk van de toren.

Onderhoudsinventarisatie historisch metselwerk

De afgelopen 100 jaar is regelmatig onderhoud aan het historisch metselwerk van de Oldehove uitgevoerd. Momenteel bereidt Buro Erfdiel een nieuwe onderhoudsronde voor. In het kader hiervan heeft Nebest geïnventariseerd welk onderhoud aan het kwetsbare historische metselwerk van de toren benodigd is door middel van een visuele inspectie.

Daarnaast is in het laboratorium van Nebest onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de aanwezige materialen, zodat tijdens de uitvoering met de juiste materialen gewerkt kan worden. Hiervoor zijn bakstenen beproefd op druksterkte en volumieke massa, en zijn mortelmonsters geanalyseerd om de samenstelling te bepalen.

Hoe nu verder?

De komende tijd gaat Buro Erfdiel de inspectie- en onderzoeksresultaten gebruiken in de voorbereiding van het groot onderhoud aan de geliefde toren.

Meer weten over onderzoek aan historisch metselwerk? Neem dan contact op met Hendrik-Jan Cassee via onderstaande contactgegevens en/of sluit aan bij onze kennissessie Onderzoek en herstel van historisch metselwerk en beton.

Bekijk onze recente projecten

Meer projecten

Liggers A9 krijgen tweede leven in A44

Ouderkerk aan de Amstel

Circulaire oogst tweetal bruggen te Amsterdam

Amsterdam

Samenwerking en kennisuitwisseling met Britse HTA continueert

Verenigd Koninkrijk