-
Marconiweg 2
4131 PD Vianen - +31 (0) 85 489 01 00
- info@nebest.nl
Onafhankelijk advies monumentaal binnenstadbezit Universiteit van Amsterdam
De Universiteit van Amsterdam (UvA) bezit een indrukwekkende en complexe vastgoedportefeuille in het hart van de stad. Haar binnenstadbezit, met veelal monumentale panden, varieert van onderwijslocaties tot gebouwen zonder onderwijsbestemming zoals grachtenpanden, een museum, een theater, kerken en een kinderdagverblijf. De diversiteit en historische waarde van dit bezit brengen unieke uitdagingen met zich mee. Al jaren ondersteunt Nebest COT de UvA bij de instandhouding van dit monumentale vastgoed door begrotingen op te stellen, onafhankelijk advies te geven en onderhoudswerkzaamheden te begeleiden.
Van inspectie tot projectbegeleiding
In 2010 heeft de UvA, op basis van een door het toenmalige Centrum voor Onderzoek en Technisch advies (COT) opgesteld prestatiecontract, een contractpartner geselecteerd voor onderhoudswerkzaamheden aan het binnenstadbezit. In de aanloop naar het einde van het tienjarige contract werd echter steeds duidelijker dat veel noodzakelijk onderhoud achterwege was gebleven en dat een inhaalslag gemaakt moest worden.
Na uitgebreide herinspecties in 2019 is het COT opnieuw ingeschakeld – ditmaal niet alleen in het voortraject, maar ook voor het begeleiden van de onderhoudswerkzaamheden. Er werd besloten om de onderhoudssituatie van het binnenstadbezit naar een hoger niveau te tillen. Deze werkzaamheden, waaronder houtrotherstel, schilderwerk en voeg- en metselwerkherstel, worden sindsdien uitgevoerd door de nieuwe contractpartner van de UvA: Wits Vastgoedonderhoud Utrecht. Als onafhankelijke partij controleert COT (vanaf 2023 verder onder de noemer Nebest COT) sindsdien de begrotingen, begeleiden we de overeengekomen onderhoudswerkzaamheden en houden we toezicht op de financiën.

Complexiteit en uitdagingen
Het onderhoud van het binnenstedelijke vastgoed kent behoorlijke uitdagingen. De gebouwen zijn niet alleen monumentaal en vaak zeer moeilijk bereikbaar, maar bevinden zich ook in een omgeving met strenge regelgeving en diverse belanghebbenden. Onderwijsrestricties betekenen dat geluidproducerende werkzaamheden alleen op specifieke tijden kunnen plaatsvinden, terwijl ook met de belangen van omwonenden en ondernemers in de omgeving rekening moet worden gehouden. Dit vraagt om gedetailleerde planningen en nauwe afstemming met alle betrokken partijen.
Daarnaast brengt de monumentale status van de van de panden extra eisen met zich mee. Waar mogelijk worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd zonder ingrijpende wijzigingen aan het gebouw en worden onderdelen voor zover mogelijk teruggebracht naar hun originele staat. Soms is dat echter niet haalbaar en wordt Monumentenzorg ingeschakeld – samen met hen wordt dan gekeken naar passende oplossingen om de historische waarde te waarborgen.

Langdurige samenwerking
Het project is een continu traject, waarbij jaarlijks een deel van de gebouwclusters aanpakt wordt. Inmiddels is de cyclus van zes jaar bijna rond en zal opnieuw de onderhoudsstaat van het eerste cluster worden beoordeeld. Door continue monitoring en bijsturing zorgen we ervoor dat het onderhoud in de toekomst efficiënter en kosteneffectiever kan verlopen.
Met onze onafhankelijkheid, technische expertise en financiële controle zorgen we ervoor dat de UvA verzekerd is van kwalitatief hoogwaardig en toekomstbestendig onderhoud aan haar monumentale vastgoed. Wij zijn trots op onze rol in dit project en blijven ons inzetten om deze bijzondere gebouwen in goede staat te behouden.
Fotoalbum
Meer informatie?
Heeft u een vraag over het bovengenoemde of één van onze diensten? Onze specialisten staan u graag te woord!