#Blog 49 – Creatief met klussen

De mens is een creatief wezen. Zeker wanneer er gebrek is aan het een of het ander (meestal geld of ruimte), komen bij veel bouwers en klussers creatieve denkprocessen op gang. Tijdens inspecties van oude panden komen onze inspecteurs regelmatig de meest knappe uitvindingen tegen. Een glimlach bij het zien van deze aan het plafond bevestigde brandslangen of verwarmingselementen is dan moeilijk te onderdrukken, maar of deze situaties dan ook nog voldoen aan de huidige wet- en regelgeving is nog maar de vraag. Ter illustratie een paar aantekeningen bij vondsten uit de praktijk (zie ook de foto’s van deze rariteiten).

De plafondradiator

Een radiator die hoog tegen de wand boven een keukenblok is gemonteerd, zal in de praktijk wel werken en is ook niet verboden. De bediening van het verwarmingselement (open en dichtdraaien) is echter niet geheel praktisch, laat staan het onderhouden ervan. Daarnaast zal ook voornamelijk de luchtlaag net onder het plafond worden verwarmd en houden bewoners dus altijd koude benen. De betreffend cv-installateur moet toch wel echt een hele slechte maandag hebben gehad bij montage van dit element.

De bovendorpelhaspel

Het ophangen van een brandslanghaspel aan de bovendorpel van een deurkozijn is ook een intrigerende oplossing voor iets waarvan ik de reden niet zou kunnen bedenken. Buiten dat bediening in geval van nood en onderhoud bijzonder lastig wordt gemaakt, komt hier de vrije hoogte van de doorgang in het geding. Ben je klein genoeg om eronderdoor te lopen, kun je de brandslang niet bedienen en ben je groot genoeg om de brandslang te kunnen bedienen, dan moet je altijd gebukt door het deurkozijn gaan. Hebben we hier te maken met Bestaande Bouw (Bouwbesluit 2012) dan zou deze oplossing wellicht nog toegestaan zijn, maar praktisch in het dagelijks gebruik is dit allerminst.

De badkamerkast

Een inbouwbadkamer kan natuurlijk een oplossing zijn in een studentenhuis wanneer je de badkamer niet wil delen met de overige bewoners. Het is interessant om eens te bedenken of de oude vloerbalken onder de voormalige kastruimte nog sterk genoeg zijn om het gewicht van een volle badkuip te kunnen dragen. En wat te denken van wegspattend en overstromend water op de niet waterdichte vloer van de studentenkamer? Daarnaast is de nog aanwezige elektrische installatie direct naast de douchekop afgetapet met plakband. Het vermoeden bestaat dat de stroom daar niet is afgehaald. Doodeng toch? Daar heeft ook niemand ooit de NEN 1010 (aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties) naast gehouden.

Gezond verstand

Ondanks dat kantelbare vluchttrappen (met contragewicht), geisers direct tegen keukenkastjes en onhandelbare zware branddeuren tegenwoordig zijn uitgebannen uit de dagelijkse bouwpraktijk, zijn ze ooit wel door professionals bedacht en aangebracht. Je kan zeggen dat de tijden toen anders waren en dat onze kennis nog niet zo ver was als nu, maar laat het nu wel een signaal zijn om helder na te blijven denken. Dit, ondanks dat het soms lastig is, zeker voor klussers, om de middelen en de praktijk ook nog eens op veilige manier met elkaar te combineren.  Dit vraagt dus wat van de creativiteit van de bouwers, want daar zouden we eigenlijk wel blind op willen kunnen vertrouwen bij (voorkomen van) calamiteiten.

Creatief met klussen

18 augustus 2021

#Blog 48 – Renovaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

6 mei 2021

#Blog 47 – Puien duiden

20 april 2021

#Blog 46 – Gevels voor de toekomst