#Blog 12 – Schoon metselwerk

In deze blog geef ik wekelijks weer wat onze Nebest-inspecteurs in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Namelijk schades, gebreken, bouwfouten en risicovolle situaties ten gevolge van falende bouwconstructies. Dit omdat wij als onafhankelijke en deskundige partij vaak bij situaties betrokken worden die nadelige of risicovolle effecten sorteren voor de eigenaar en/of gebruiker van een object. Onze specialisten en adviseurs worden dan gevraagd de oorzaken van de klachten te achterhalen en adviezen te geven voor een duurzaam en veilig herstel. Een van onze speerpunten als het gaat om onderzoek en advies betreft metselwerk constructies (in al zijn vormen).

Zoveel gebreken, zoveel oplossingen

Of het hierbij nu gaat om gemetselde hoogbouw kopgevels, tongewelven, schoorstenen, landhoofden, steunberen, kerkmuren of portiekflatgevels, onze specialisten hebben het allemaal al eens aan de hand gehad. Zo ondersteunen de laboranten uit ons eigen materiaalkundig lab de adviezen bijvoorbeeld met chemisch onderzoek naar het zout- en vochtgehalte in metselwerk maar ook met mechanisch onderzoek naar de hechting van mortel op stenen.  Deze gegevens leveren vervolgens input voor onze constructeurs die rekenen aan de constructieve veiligheid van metselwerk constructies. Samen sporen wij zodoende de meest uiteenlopende oorzaken van gebreken en klachten op en stellen wij maatwerk oplossingen op voor herstel.

Keep calm and enjoy masonry

Dat het niet altijd kommer en kwel hoeft te zijn (met het juiste beheer en onderhoud!) illustreert de covercollage van deze blog. Prachtige creaties en slim ontworpen gemetselde constructies die de tand des tijds vaak al lang hebben moeten weerstaan maar er nog uitzien alsof ze onlangs zijn gerealiseerd. Misschien moeten wij heden ten dage iets meer budget reserveren bij het opstellen van bouwplannen om metselwerk daadwerkelijk ‘schoon’ uit te voeren? Of willen wij ons nageslacht opzadelen met de magerte van blinde spouwmuren en zo het genot van nieuwe monumenten ontnemen? Laten wij metselwerk waarderen om zijn mogelijkheden en schoonheid en het daarna vooral goed onderhouden. Voor vragen over onderzoek (en advies) aan architectonisch schoon houden wij ons van harte aanbevolen.

Lesly Ignatius

18 augustus 2023

Nieuw meetapparaat: de Proceq Pundit PD8050 Pulse Echo

17 juli 2023

Artikel werken bij Nebest in Beton & Staalbouw

13 juli 2023

Leidraad kwaliteitsborging en -beoordeling hergebruik