-
Marconiweg 2
4131 PD Vianen - +31 (0) 85 489 01 00
- info@nebest.nl
-
19 maart 2020
Lesly Ignatius
#Blog 06 – Onderhoud ten tijde van corona
Nu de Nederlandse samenleving langzaam aan verstilt moeten we uitkijken naar manieren om deze situatie door te komen en mogelijk zelfs om deze om te buigen naar iets positiefs. We moeten de blik op de toekomst gericht houden (voorbij de crisis).
Scholen, kantoren, sporthallen, zwembaden, winkels, restaurants, industriële kunstzinnige broedplaatsen en meer van dit type openbare gelegenheden hebben noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Dat is natuurlijk geen prettig gegeven en zal onherroepelijk gevolgen hebben voor de economie. Hoe lang dit voort zal duren is onzeker, maar we gaan deze situatie natuurlijk overleven. Dat al deze gebouwen daarna weer gaan sprankelen met verschillende activiteiten en intensief gebruikt gaan worden is ook een ding dat zeker is. We kunnen deze stille periode als een kans zien om ons daarop goed voor te bereiden.
In onze normale dagelijkse praktijk ervaren wij vaak hoe lastig het is om in openbare gebouwen inspecties naar de technische staat van bouwdelen uit te voeren zonder het interne proces te verstoren. Alleen op momenten dat de gebruikers daar geen last van hebben, kunnen wij onze visuele en destructieve onderzoeken echt efficiënt uitvoeren. Onderzoekswerkzaamheden als het uitboren van poedermonsters, uitslijpen van metaalmonsters, chroom-6-testen, betonkernboringen en spouwankeronderzoek kunnen niet worden uitgevoerd zonder veel geluid te produceren of overlast van stof. Maar ook de non-destructieve onderzoeksmethoden als vloerveld- en lintvoegwaterpassingen, thermografische opnamen, endoscopisch onderzoek, schade-inventarisaties en brandscans brengen vaak ongemakken met zich mee voor de gebruikers. Het komt regelmatig voor dat een onderzoek hierdoor niet optimaal en volledig wordt uitgevoerd en blijven er alsnog risico’s bestaan door onvolledig inzicht in de bestaande situatie.
Nu deze gebouwen noodgedwongen niet in gebruik zijn loont het dus de moeite om juist nu deze onderzoekswerkzaamheden uit te laten voeren en het beheer- en onderhoudsdossier van deze panden te bestendigen. Materiaalkundig onderzoek wordt meestal uitgevoerd in kleine teams van twee inspecteurs en vormt daarom geen risico voor corona-overdracht. Op deze manier wordt deze stille tijd positief gebruikt, is er meer kans om de technische staat van een pand volledig vast te leggen en hebben de gebruikers daar geen last van (win-win-win!!). In het vervolg daarop kunnen direct plannen gemaakt worden om de resultaten en de aanbevelingen uit deze onderzoeken te vertalen naar concrete plannen voor herstel en/of onderhoud.
Bij deze dus een hart onder de riem voor gebouwbeheerders. Positieve plannen maken voor onderhoud in tijden van corona; de inspecteurs en adviseurs van Nebest staan u graag bij (op locatie, digitaal en virtueel).
Lesly Ignatius