#Blog 02 – Red eroderend erfgoed

In heel het Koninkrijk der Nederlanden hebben we te maken met schade aan gebouwen. Bij de objecten die dicht aan de kust liggen is schade aan beton, door erosie en de inwerking van zouten, aanzienlijk groter. Niet zo gek dus dat op Curaçao het ‘betonrot’ aan gebouwen in het oog springt, zo concludeerde ik laatst tijdens een vakantiebezoek aan dit eiland.

Helaas blijven ook objecten die we omwille van hun architectonische/toeristische waarde graag zouden willen behouden voor de toekomst niet gespaard. Tijd voor actie!

Cinelandia is zo’n voorbeeld. Dit architectonisch verantwoorde bioscoopgebouw uit 1941 van Architect Pieter van Stuivenberg heeft een monumentale status. De voorgevel toont een krachtig gebaar in art-decostijl. De gebogen entree leidde de bezoeker ooit op elegante wijze naar binnen. De flankerende geveldelen zijn daarbij vormgegeven in robuuste betonmassa’s. Helaas is er in het verleden te weinig onderhoud gepleegd aan het gebouw waardoor het betonwerk zeer ernstig heeft geleden. De wapening van de betonnen geveldelen ligt veelal helemaal bloot. Maar mogelijk is het nog niet te laat om dit gebouw te redden van een langzaam maar zeker totaal verval.

De handen van ons als deskundige onderzoekers en adviseurs van Nebest gaan jeuken bij het zien van dergelijke gevallen. Wij helpen graag met het uitvoeren van specifieke metingen, materiaalkundig onderzoek en het opstellen van een praktisch herstelplan voor de instandhouding van dergelijk imposant erfgoed. En het klimaat op dit prachtige eiland mag dan voor beton niet het juiste zijn, maar het lijkt ons ideaal om materiaalkundig onderzoek en erfgoed reddende acties uit te voeren. Wellicht is er al een revitalisatieplan voor dit specifieke object beschikbaar? Onze (inspectie)koffers zijn namelijk zo gepakt…

Lesly Ignatius

28 mei 2024

Raamovereenkomst Ingenieursdiensten Provincie Utrecht

6 mei 2024

Verplichte keuring bestaande bouwwerken vanaf 1 juli 2024

3 mei 2024

Werken bij Projectmanagement: Kristel Bartelink