#Blog 01 – Opgezwollen balkons ontlast

Voorafgaand aan een renovatie van een gedateerd wooncomplex werd ons gevraagd onderzoek te doen naar de staat van het betonwerk van uitpandige balkons en de conservering daarvan.

Tijdens het onderzoek op locatie bleek bij dit complex de coating aan de zijkanten en onderzijde van de balkons nog volledig intact. De coating aan de bovenzijde was echter zo goed als verdwenen. Hemelwater dringt hier zodoende al enige tijd ongehinderd in het beton van de balkonvloer. Na verloop van tijd resulteert dit in grote blazen aan de zijkanten van de balkons waarin het vocht door de coating wordt vastgehouden. Onnodig te zeggen dat dit de technische staat en veiligheid van het balkon geen goed doet.

Gelukkig waren wij er in dit geval nog tijdig bij en is de constructieve veiligheid van de balkons nog in orde. Wel hebben onze inspecteurs de balkons uit voorzorg maar ‘leeg laten lopen’. Dit neemt echter niet weg dat de gebreken aan de coating, opstanden, doorvoeren, dilatatievoegen en afschot (nu tegenschot…) op korte termijn dienen te worden herstelt zoals in ons advies is omschreven.

Wie het gevoel heeft last te hebben van een gevaarlijk of opgezwollen balkon kan voor ontlastend onderzoek altijd bij een van onze inspecteurs terecht. Bel gerust!

Lesly Ignatius

6 mei 2024

Verplichte keuring bestaande bouwwerken vanaf 1 juli 2024

3 mei 2024

Werken bij Projectmanagement: Kristel Bartelink

25 april 2024

Combinatie Royal HaskoningDHV/Nebest wint raamovereenkomst Werven Utrecht