Vervanging Vrouwenakkerbrug

Nebest B.V. begeleidt, door middel van een directievoerder en een toetser staalbouw, Provincie Noord-Holland met de vervanging van de Vrouwenakkerbrug. De nieuwbouw wordt onder de contractvorm UAV-1989 uitgevoerd.

De Vrouwenakkerbrug is gelegen in de N231 en is een belangrijke verbinding in de regio. Het val krijgt een breedte van 15 meter en een lengte van 15,6 meter. Op de nieuwe brug zijn gescheiden rijbanen voor het fiets- en voetgangersverkeer aanwezig. Opvallend aan de nieuwe brug is de organische vorm van het ontwerp. Hierdoor is vooral de uitvoering van hameistijlen en de balans een uitdagend werk voor de staalbouwer en de toezichthouders.

In week 22 zijn het val en de balans op een schuifinstelling vanaf de bouwlocatie bij BSB staalbouw in Bergum over het water naar Vrouwenakker verplaatst. Bij Alphen aan de Rijn zijn het val en de balans tijdelijk plat op de bakken gelegd voor het passeren van een vaste brug. Hierna zijn ze opnieuw op de schuinstelling geplaatst voor het laatste deel van de reis naar Vrouwenakker.

In het weekend van 30 en 31 mei zijn het val en de balans geplaatst. Voor het plaatsen van het val is gebruikgemaakt van twee grote telescoopkranen. Voor het plaatsen van de balans is gebruikgemaakt van twee extra kleine telescoopkranen om de hangstangen vrij te houden van het val. De gehele plaatsing is succesvol verlopen onder het toezicht van een groot publiek.

Startdatum uitvoering: september 2007
Einddatum uitvoering: eind mei 2008

Vervanging Vrouwenakkerbrug