Inspecteren op grote hoogte!

Afgelopen voorjaar mocht Nebest het ervaren. Het inspecteren van misschien wel de bekendste brug van Nederland, namelijk de Van Brienenoordbrug. Naast dat de inspectie op grote hoogte plaatsvond, werden inspectiemethodes ook figuurlijk tot grote hoogtes gebracht. Hoe inspecteer je op een veilige en toegankelijke manier de top van de ruim 45 meter hoge boog die pal boven het water gelegen is? Dit tezamen met een groot aantal andere vraagstukken heeft Nebest in samenwerking met Arup mogen onderzoeken. 

De inspectie aan de Van Brienenoordbrug had als doel om de benodigde informatie te verzamelen om tot een herberekening te komen. Nebest was hierbij verantwoordelijk voor het uitvoeren van de inspectie op basis waarvan Arup een herberekening heeft uitgevoerd. Dit om tot een volledig inzicht te komen van de constructieve veiligheid en levensduur van de brug.

Tijdens de voorbereiding en gedurende de inspecties kwamen wij voor unieke situaties te staan wat het project een echte uitdaging maakte vertelt Ronald Ligthart projectleider van de afdeling Onderhoudsanalyse bij Nebest. Zo kregen we te maken met de grote bogen van de brug, die aan alle zijden geïnspecteerd moesten worden. Om deze bogen bereikbaar te maken voor inspectie werd een speciale hoogwerker ingezet. Deze hoogwerker kon zich door middel van verschillende armbewegingen behendig om de boog heen werken, waardoor we overal konden komen. Ook op 45 meter boven het water! Een mooie bijkomstigheid was het prachtige uitzicht over de stad Rotterdam.

Tijdens de inspectie aan de bovenzijde van de brug, werden ten behoeve van de veiligheid alle rijbanen van de A16 afgesloten. Dit maakte een veilige inspectie op grote hoogte mogelijk. Ook de onderzijde van de brug werd volledig geïnspecteerd vanuit een inspectieauto. Vanuit het water werd de veiligheid van de inspectie gegarandeerd door de inzet van een scheepvaartbegeleidingsvaartuig.

De inzet van de juiste bereikbaarheidsvoorzieningen en nauwe samenwerking met Arup maakte het mogelijk om dit uitdagende project op grote hoogte tot een goed eind te brengen.

Inspectie Van Brienenoordbrug