Hergebruik van hout in woningbouwproject KOER Rotterdam

Om de milieu-impact van gebouwen te reduceren, wordt hergebruik van constructiematerialen steeds meer gestimuleerd. Bij stalen liggers heeft dat inmiddels geleid tot de NTA 8713: “Hergebruik van constructiestaal”, wat aangeeft hoe een keuringsdocument kan worden opgesteld om het constructiestaal veilig te kunnen hergebruiken. Voor hout bestaat zo een Nederlandse Technische Afspraak nog niet, wat tot een interessante uitdaging leidde in een recent project.

In hartje Rotterdam wordt momenteel het woningbouwproject KOER gerealiseerd. Een inclusief wooncomplex bestaande uit koopwoningen en huurappartementen, met ruimte voor 168 huishoudens. KOER is ontworpen vanuit de gedachte om energiegebruik en materiaalgebruik te beperken, maar daarbij geen concessies te doen ten aanzien van de kwaliteit van de gebouwen en het comfort en de gezondheid van bewoners. Het beperken van het materiaalgebruik is onder andere terug te zien in Blok 8, waar enkele houtpartijen uit te slopen gebouwen worden toegepast als vloeronderdelen. VORM heeft Nebest benaderd voor ondersteuning bij de keuring van dit hout.

Het her te gebruiken hout zijn dakgordingen, geoogst uit vier verschillende constructies: twee woongebouwen, een onderwijsgebouw en een tankstation. Omdat dit hout jarenlang dienst heeft gedaan in een andere constructie, is het essentieel om de huidige staat van het materiaal in kaart te brengen, alvorens het toegepast kan worden in een nieuwe constructie. Echter bestaat er nog geen NTA of andere richtlijn die uitspraak doet over de sortering van bestaand hout en de aan te houden aangepaste kmod om de belastinggeschiedenis in rekening te brengen. De specialisten van Nebest zijn daarom aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een nieuwe standaardprocedure voor het keuren van gebruikt hout uit Nederlandse bouwwerken van 30 – 50 jaar oud. Dit omvat onder andere een visuele sortering waarbij ook eventuele scheuren, gaten of mechanische beschadigingen in kaart worden gebracht, een visuele houtsoortbepaling en het bevestigen van de houtsoort door middel van laboratoriumonderzoek, wat het Nebest-Laboratorium voor dit project heeft verzorgd. Nebest heeft daarnaast een formule ontwikkeld om de kmod voor het toekomstige gebruik met inbegrip van de belastinghistorie te bepalen.

De oplevering van dit vooruitstrevende project zal naar verwachting in Q4 van 2024 plaatsvinden. Daarnaast werken de specialisten van Nebest aan een vertaalslag van de ontwikkelde standaardprocedure naar een NTA.

Meer informatie over het project, het keuren van hout of de ontwikkelde procedure? Neem dan contact op met Dennis.Cats@nebest.nl.

Meer informatie?

Heeft u een vraag over het bovengenoemde of één van onze diensten? Onze specialisten staan u graag te woord!

Dennis Cats

Bouwkundig specialist

Bekijk onze recente projecten

Meer projecten

Nebest helpt capaciteitsverlies warmtewisselaarpijpen te minimaliseren

Hergebruik van hout in woningbouwproject ‘KOER’ Rotterdam

Rotterdam

Unieke samenwerking bij inspectie civiele kunstwerken gemeente Leusden

Leusden