Meepraten over nieuwe Langebrug

Nebest in het Leidsch Dagblad over de Langebrug bij Oud Ade. Collega’s André van der Wouden en Adriaan Otte zullen aanwezig zijn bij de bewonersavond over de nieuwe Langebrug.

Hoe kan de door betonrot aangetaste Langebrug volgend jaar het beste worden vervangen? Over die vraag mag de omgeving donderdag meepraten tijdens een inloopavond in het dorpshuis van Oud Ade.

De avond wordt georganiseerd door de gemeente Kaag en Braassem en ingenieursbureau Nebest, dat de vervanging voorbereidt. Voorzitter van de dorpsraad Oud Ade, Joan Tacx, hoopt op een
‘informatieve en toch ontspannen avond’. ,,Als je hele discussies krijgt of veel verwijten, dan schiet het niet op. We moeten juist progressie boeken, zodat mensen zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn.”

Hij heeft de indruk dat de gemeente gaandeweg het belang van goede communicatie is gaan inzien. ,,Er wordt ook steeds beter naar ons geluisterd en het contact met gemeente en projectleider is best goed”, meldt hij. ,,Neem de afstelling van de verkeerslichten die aan weerszijden van de brug zijn geplaatst, om het verkeer om en om de brug te laten nemen. Toen ze net waren geplaatst, stond je soms heel lang te wachten. Na een gesprek met ons is dat gelukkig veranderd.”

Heel anders ging het er volgens hem vorig jaar zomer aan toe. ,,Het liep toen echt heel raar. Zo was de brug opeens afgesloten, wat tot veel ergernis leidde en stevige gesprekken met de gemeente. Hoewel we achteraf snappen waarom ze het gedaan heeft, had dat informeren zeker beter gekund.”

,,Vervolgens kwamen er hekjes die bussen moest doorlaten en vrachtwagens juist niet. Ook dat had anders gemoeten: terwijl ze niet goed functioneerden en kapot werden gereden, kostten ze veel geld.”

Hij vindt het ‘erg wenselijk’ dat er donderdag ‘een soort van planning op tafel komt’: ,,Want het duurt al erg lang en voor sommige boeren en bedrijven is dat erg lastig. Die moeten met hun zwaardere verkeer omrijden door Rijpwetering en zeggen wel eens tegen ons: ‘Het wordt tijd dat er een nieuwe brug ligt’.”

Hoe vervelend die overlast ook is, zijn dorpsraad wil zich vooral inzetten voor de bus die door Oud Ade en Rijpwetering rijdt: ,,Vooral veel studenten maken daar gebruik van, zeker bij slecht weer. En wanneer die bus niet zou rijden, is Oud Ade afgesloten. Rond de bouw van de brug moet daar dan ook echt een oplossing voor komen.”

Hij ziet grofweg twee oplossingen. Oplossing één: de huidige brug wordt in de vakantie niet alleen weggehaald, maar ook vervangen. “Zo hebben de meeste studenten er geen last van.” Oplossing twee: er komen twee bruggen parallel aan elkaar. De ene brug komt op de plek van de huidige en de andere op de plek van de fietsbrug die er naast ligt en ook al slecht wordt. Tacx: ,,Dan kun je rustig op de plek van de fietsbrug beginnen en de huidige brug slopen wanneer die andere brug klaar is en het verkeer er met verkeerslichten overheen geleid kan worden.”

Volgens de projectleider worden de reacties op de inloopavond gebruikt bij de uitwerking van de ‘verschillende manieren waarop we de brug kunnen vervangen’.

Bron: Leidsch Dagblad (tekst Paul van der Kooij)

6 mei 2024

Verplichte keuring bestaande bouwwerken vanaf 1 juli 2024

3 mei 2024

Werken bij Projectmanagement: Kristel Bartelink

25 april 2024

Combinatie Royal HaskoningDHV/Nebest wint raamovereenkomst Werven Utrecht