Maris Kolkman over werken bij Nebest

Maris Kolkman is sinds september 2000 in dienst bij Nebest. In dit artikel gaan we met Maris het gesprek aan over het werken bij Nebest en blikken we terug op zijn ervaringen van de afgelopen 20+ jaar.

Hoe ben je bij Nebest terechtgekomen?

Voordat ik bij Nebest aan de slag ben gegaan, werkte ik via een detacheringsbureau bij een andere werkgever. Hier werd mij beloofd dat ik binnen een halfjaar een vast contract zou krijgen. Toen dat na 2,5 jaar nog niet het geval was ben ik verder gaan kijken. Via hetzelfde bureau kwam ik in contact met Nebest, een bedrijf waar ik al wel bekend mee was door eerdere samenwerkingen. Na een gesprek met de toenmalig directeur kreeg ik een vast contract aangeboden, de rest is geschiedenis!

Hoe zou je Nebest omschrijven?

Het is een bedrijf met veel betrokken medewerkers, mensen die er echt voor willen gaan en er samen het beste van willen maken. Ik denk ook dat veel collega’s de vrijheid die je hier krijgt erg waarderen. Wanneer je laat zien dat je goed in staat bent zelfstandig te werken, wordt het ook aan je overgelaten. Ondanks de enorme groei die we hebben meegemaakt, zijn we nog steeds een bedrijf met korte communicatielijnen. Ik loop bijvoorbeeld zo bij de directeur naar binnen wanneer ik hem wil spreken. Het feit dat ik hier al meer dan 20 jaar werk, spreekt boekdelen over mijn tevredenheid! Ik voel me gewaardeerd en gesteund door het bedrijf, en dat geeft me alle reden om me hier thuis te voelen.

“Het feit dat ik hier al meer dan 20 jaar werk, spreekt boekdelen over mijn tevredenheid!”

Werken bij Nebest

Toen ik bij Nebest begon, waren er nog geen aparte afdelingen voor inspectie en materiaalonderzoek. Mijn werkzaamheden waren zowel inspecteren en adviseren als het boren van materiaalkernen en wapeningsonderzoek. Gedurende deze tijd ontwikkelde ik een bijzondere affiniteit met het scanwerk voor materiaalonderzoek. Deze interesse leidde me naar de afdeling Materiaalkundig Onderzoek en Advies (MOA), waar ik mijn expertise verder heb kunnen ontwikkelen.

Het voelt goed om deel uit te maken van een team aan specialisten bij MOA, waar we worden ingeschakeld voor nadere onderzoeken en specifieke vraagstukken. Dit geeft me de mogelijkheid om mijn kennis en vaardigheden toe te passen binnen uitdagende projecten. Ik beperk me echter niet tot de gedefinieerde standaardtaken binnen de afdeling. Binnen mijn functie heb ik de vrijheid om mijn werkveld breder te maken dan dat. Zo houd ik me naast materiaalkundig onderzoek ook bezig met visuele inspecties en ben ik me sinds een aantal jaren verder gaan verdiepen in voegovergangen en opleggingen. Daarvoor heb ik een cursus gevolgd bij PVO (Platform Voegovergangen en Opleggingen). Momenteel ben ik dan ook vaak bezig met vraagstukken rondom voegovergangen en opleggingen, en mag ik inmiddels regelmatig cursussen verzorgen vanuit PVO. Daarnaast word ik vaak gevraagd wanneer er zaken mis zijn gegaan op een bouwplaats, bijvoorbeeld bij het storten van beton.

Portretfoto van Maris Kolkman

Welk project is je tot nu toe het meeste bijgebleven?

Relatief kort nadat ik mijn cursus bij PVO had afgerond, zou er een nieuw viaduct opgeleverd worden. Echter hadden de rubberen oplegblokken ongebruikelijke vervormingen, waardoor we vermoedden dat deze niet aan de specificaties van de norm zouden voldoen. Aan de hand van diepgaand onderzoek hebben we toen gecontroleerd of de aannemer volgens de normen had geleverd. Dat bleek niet zo te zijn, waardoor de aannemer alles heeft moeten vervangen. Dit was zo net na het volgen van de cursus direct een diepgaande case, waarbij we in samenwerking met de aannemer, deskundigen en docenten van PVO goed over na moesten denken.

Hoe ziet jouw toekomst binnen Nebest eruit?

Ik heb niet de ambitie om nog naar een andere functie toe te werken. Ik zie de uitdaging meer in verdieping van kennis en techniek, om de opdrachtgevers nog beter te kunnen adviseren. Ik vind het daarnaast ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste meettechnieken; techniek staat nooit stil!

“Techniek staat nooit stil!”

9 juli 2024

Koninklijke onderscheiding voor Hanny van der Lubbe

28 mei 2024

Raamovereenkomst Ingenieursdiensten Provincie Utrecht

6 mei 2024

Verplichte keuring bestaande bouwwerken vanaf 1 juli 2024