Zoutsproeitest

Stalen constructie(onderdelen) en coating die aan zouten worden blootgesteld, moeten bestand zijn tegen corrosievorming. De zoutsproeitest is de meest toegepaste corrosietest voor metalen en coating. Bij Nebest hebben wij in ons eigen laboratorium ruime ervaring met het uitvoeren van zoutsproeitesten. Wij helpen u graag met het onderzoeken hoe corrosiebestendig uw constructies en materialen zijn.

Wat houdt de zoutsproeitest in?

Tijdens een zoutsproeitest worden monsterplaatjes van een constructie(onderdeel) of materiaal in een gecontroleerde omgeving continu besproeid met een 5% zoutoplossing bij 35°C. Bij Nebest gebeurt dit in een zoutsproeikamer in het eigen materiaalkundig laboratorium. Als er coating aanwezig is, wordt hierin voorafgaand aan de test een snede in gemaakt. Aan de hand van de onderkruip vanuit deze snede wordt de corrosievorming bepaald. Doordat de test in een gecontroleerde omgeving plaatsvindt, kan de impact van de besproeiing nauwkeurig gemeten worden.

Waarom een zoutsproeitest?

Met een zoutsproeitest kunt u de resistentie van coating of stalen constructie(onderdelen) tegen weersinvloeden verifiëren. Ook kan de effectiviteit van beschermende coatings bepaald worden. Met de beproeving kan nagegaan worden of stalen materialen of coating volgens verwachting corroderen door blootstelling aan zout. Als probleemgebieden uit de test naar voren komen, kunnen onze specialisten u adviseren in suggesties om de corrosieweerstand te verhogen.

Zoutsproeitesten vormen een belangrijk onderdeel van de naleving van regelgeving en normen, zoals ISO 9227:2012. De test is daarnaast relatief snel en brengt relatief lage kosten met zich mee.