Staalvezelgehalte

Staalvezelbeton is een vorm van gewapend beton waarbij staalvezels in plaats van wapeningsnetten of staven zijn toegevoegd. Het staal in beton zorgt ervoor dat de constructie naast drukkrachten ook goed bestand is tegen trekkrachten. De staalvezels liggen in alle richtingen waardoor trek- en drukkrachten uit verschillende richtingen goed opgevangen kunnen worden. Dit soort beton heeft daarnaast nog meer voordelen ten opzichte van traditioneel gewapend beton. Zo is de wapening over het algemeen beter verspreid door het werkstuk met als gevolg sterkere hoeken en randen, een hogere slijtweerstand en een betere bestendigheid tegen afbrokkelen bij bijvoorbeeld explosies of botsingen.

Toepasbaarheid staalvezelbeton

Staalvezelbeton wordt veelal gebruikt in constructies met hoge belasting. Denk hierbij aan industriële vloeren, kelderwanden, funderingspalen, tunnels, etc. Voor iedere toepassing worden doorgaans vezels met verschillende afmetingen gebruikt, bovendien kan de dosering staalvezel per toepassing verschillen. Daarnaast is staalvezel niet de enige vezel die toegepast wordt in beton. Ook bijvoorbeeld glasvezel, basaltvezel en kunststofvezel worden gebruikt, soms in combinatie met staalvezel.

Hoeveelheid staalvezel in een constructie

Kennis hebben over hoeveel staalvezel een constructie bevat kan essentieel zijn voor bijvoorbeeld het bepalen van de constructieve veiligheid of het maken van een constructieve herberekening. In het Nebest laboratorium kan staalvezelgehalte in beton bepaald worden.