Laagdiktemeting

Inzicht hebben in de laagdikte van coating op zowel beton als staal kan erg belangrijk zijn. Wanneer een coating te dun is, zijn de dekking en beschermende capaciteiten niet voldoende. Wanneer een coating te dik is kan dit ervoor zorgen dat het sneller scheurt, afbladdert of rimpelt.

Om inzicht te krijgen over de aangebrachte en/of resterende laagdikte van coatingsystemen kan Nebest zowel op beton als staal de laagdiktes bepalen. Op het gebied van staal gebeurd dit doorgaans niet-destructief middels een zogenaamde coatinglaagdiktemeter. Deze meter is in staat op een nauwkeurige wijze (tot 1% nauwkeurig) een beeld te geven van de aanwezige droge laagdikte. Op het gebied van beton kan een meting niet-destructief worden uitgevoerd. De vraag hiernaar is echter beperkt en binnen Nebest wordt een meting doorgaans destructief uitgevoerd. Hiertoe kan een deel van de coating worden uitgesneden/verwijderd en in het laboratorium worden beoordeeld op laagdikte.

In de praktijk kan dit echter ook worden gecontroleerd doormiddel van de zogenaamde P.I.G. zijnde de Paint Inspection Gauge. Middels een kleine insnijding (beperkt destructief) wordt met een speciaal daarvoor gemaakt ‘mes’ een insnijding gemaakt tot op het beton. Middels het oculair van de P.I.G. is dan nagenoeg exact (0,02 mm) af te lezen wat de ter plaatse aanwezige laagdikte is. Bij opbouw in verschillende lagen zijn ook de laagdiktes onderling vaak te onderscheiden.