-
Marconiweg 2
4131 PD Vianen - +31 (0) 85 489 01 00
- info@nebest.nl
Geluidsmetingen
Bij Nebest begrijpen we het belang van een goede bouwakoestiek voor het comfort en de leefkwaliteit van de gebruikers van een gebouw. Bouwakoestiek richt zich op het beheersen van geluid binnen en tussen ruimtes in gebouwen zoals woningen, kantoren en scholen. Onze gestandaardiseerde akoestische metingen helpen bij het waarborgen van een prettig leefklimaat en voldoen aan de eisen van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving.
Soorten geluidsmetingen
Door gebruik te maken van geavanceerde meetinstrumenten, kunnen onze bouwfysisch specialisten verschillende soorten geluidsmetingen uitvoeren.
Luchtgeluidisolatie
Luchtgeluid is geluid dat zich door de lucht verspreidt, zoals verkeerslawaai of gesprekken in een aangrenzende kamer. Bij het meten van luchtgeluidsisolatie wordt een testgeluid geproduceerd in de zendruimte met een omnidirectionele luidspreker (bolbron). Dit geluid wordt gemeten in zowel de zendruimte als de ontvangstruimte. Door het geluidsniveau in beide ruimtes te vergelijken, kunnen we de mate van isolatie bepalen. Voor nieuwe woningen geldt dat het verschil in luchtgeluid groter moet zijn dan 52 dB.
Contactgeluidisolatie
Contactgeluid ontstaat door directe contacten, zoals voetstappen op een vloer of boren in een muur. Voor het meten van contactgeluidsisolatie gebruiken we een contactgeluidgenerator (hamerapparaat). Dit apparaat laat stalen hamers op de vloer vallen, waardoor contactgeluid wordt geproduceerd. Het geluid wordt vervolgens gemeten in de ontvangstruimte om de isolatie te berekenen.

Geluidsisolatie van een gevel
Het meten van de geluidwering van een gevel is vergelijkbaar met het meten van de geluidsisolatie tussen twee ruimtes, maar de geluidsbron wordt buiten het gebouw geplaatst. Met een geluidsbron wordt roze ruis gegenereerd, waarna het verschil tussen binnen en buiten wordt gemeten.
Installatiegeluid
Installatiegeluid kan afkomstig zijn van diverse bronnen zoals warmtepompen, liften, verwarmingen of toiletten. Voor woningen en appartementen mag het karakteristieke installatiegeluiddrukniveau niet hoger zijn dan 30 dB(A). Voor kantoren wordt vaak een streefwaarde van 35 dB(A) gehanteerd.
Nagalmtijd
De nagalmtijd is de tijd die nodig is om het geluidsdrukniveau in een ruimte met 60 dB te laten afnemen nadat de geluidsbron wordt uitgeschakeld. Een goede nagalmtijd is essentieel voor de akoestische eigenschappen van een ruimte. Voor woningen geldt een nagalmtijd van 0,5 seconde, terwijl voor kantoorruimtes een nagalmtijd van 0,8 seconde wordt gehanteerd.
Waarom kiezen voor Nebest?
Bij Nebest maken we gebruik van geavanceerde meetinstrumenten en methoden die voldoen aan de normen zoals NEN 5077. Onze geluidsniveaumeters, omnidirectionele luidsprekers en hamerapparaten zorgen voor nauwkeurige en betrouwbare metingen. Of het nu gaat om luchtgeluid, contactgeluid, gevelisolatie, installatiegeluid of nagalmtijd, wij bieden de expertise en apparatuur om aan uw akoestische behoeften te voldoen.
Neem contact met ons op voor meer informatie over onze geluidsmetingen en hoe wij u kunnen helpen bij het verbeteren van de akoestiek in uw gebouw.

Vraag het de specialist
Heeft u een vraag over het bovengenoemde of één van onze andere diensten? Onze specialisten staan u graag te woord!
Vraag een offerte aan