Endoscopie/videoscopie

Omdat binnen Nederland veel onderdelen van constructies bestaan die moeilijk bereikbaar zijn op handafstand en/of met het blote oog, beschikt Nebest over specialistische apparatuur om ook deze delen beter inzichtelijk te krijgen. Denk daarbij aan spouwen, tandopleggingen, rioleringsbuizen, duikers met kleine diameters maar bijvoorbeeld ook zaken als tandwielkasten.
Endoscopie en videoscopie worden ingezet voor het inspecteren van verschillende materialen als beton, metselwerk, hout en staal.

De volgende apparatuur hebben wij tot onze beschikking:

Endoscopen

Diverse endoscopen, met en zonder lichtbron, flexibel en star. De endoscopen zijn voorzien van beeld- en/of video-opnamefunctie. Hierdoor is het mogelijk zaken te inspecteren die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Snake-eye

Een draagbaar videosysteem met een camera met verlichting (diameter circa 35 mm). Verlengbaar tot 10 m en toepasbaar onder water.

iRis-videoscope

De iRis-videoscope heeft een diameter van slechts 8 mm en heeft een bestuurbare lenskop, waarmee het mogelijk is 360º rond te kijken. De werklengte bedraagt maximaal 2 m. Over deze lengte is het apparaat volledig vloeistofdicht en bovendien ook toepasbaar in talloze chemische vloeistoffen.
Ten opzichte van bijvoorbeeld een Snake-eye heeft de iRis DVR-5 een veel hogere lichtopbrengst en daarmee een veel duidelijker beeld bij de lenskop. Mede hierdoor is ook de foto- en videokwaliteit veel beter.

Onderwaterfotografie

De onderwatercamera is geschikt tot 40 m diepte en is voorzien van een schaalverdeling. De externe flitser zorgt ervoor dat het object belicht wordt zonder de in het water zwevende deeltjes te belichten. Hierdoor verbetert de kwaliteit aanzienlijk.

Onderwatervideosysteem

Het digitale videosysteem kan worden ingezet als hulpmiddel voor de inspectieduikers van Nebest. De camera is voorzien van een groothoeklens en de verlichting op het systeem is dimbaar. Een tweede toepassing is de montage van het systeem op een drijflichaam waarmee riolering, lage bruggen en grondduikers kunnen worden geïnspecteerd.

Wat brengt een endoscopie?

Het laten uitvoeren van een endoscopie-inspectie door een van de specialisten binnen Nebest geeft u inzicht in staat van verschillende materialen op moeilijk bereikbare plekken. Het gebruik van een endoscoop gaat gepaard met minimale overlast.

Het komt voor dat inspecties uitgevoerd moeten worden op dergelijk moeilijk bereikbare plaatsen dat endoscopen niet toereikend zijn. Daarvoor hebben wij samenwerkingsverbanden met onderaannemers waardoor we bijvoorbeeld drone-inspecties kunnen verzorgen en 3d-inmetingen kunnen laten uitvoeren.