Met trots kunnen wij mededelen dat Nebest is genomineerd voor de Circulair Awards met het project ‘Het eerste hergebruikte viaduct van Nederland’, als onderdeel van Closing the Loop! Op deze pagina is meer informatie te vinden over Closing the Loop aan de hand van een tweetal video’s en een interview met Wouter van den Berg (Specialist Duurzaamheid & Circulariteit).

Interview met Wouter van den Berg over Closing the Loop

Wie ben je/wie zijn jullie?
We are Closing the Loop! Het sluiten van de cirkel van hoogwaardig hergebruik van bestaande kunstwerken kan je niet alleen. Hiervoor slaan Nebest, Antea Group, GBN Groep en Strukton Civiel de handen ineen!

Jullie maken een circulair product, kun je hier iets over vertellen (meenemen in het proces)?
Met Closing the Loop gaan we voor het sluiten van de cirkel van hoogwaardig hergebruik van bestaande kunstwerken. Dit doen we van inventarisatie tot aan realisatie met behulp van een viertal deelinnovaties. Allereerst de herbruikbaarheidsscan waarmee de herbruikbaarheid van bestaande bruggen en viaducten wordt bepaald en de fysieke legodoos wordt gevuld. Hiervoor is materiaalkundig onderzoek een belangrijk onderdeel. Daarnaast ontwikkelen we met de materialen die vrijkomen uit deze objecten circulaire ontwerpconcepten. Ook de circulaire oogst en realisatie van hergebruikte kunstwerken maken onderdeel uit van ons concept.

Wanneer zijn jullie hiermee begonnen en hoe kwamen jullie op het idee?
Ongeveer vijf jaar geleden werd duidelijk dat er de komende jaren enkele honderden kunstwerken niet duurzaam worden gesloopt voor het einde van de technische levensduur. Vanuit de intrinsieke drive om deze materialen een tweede leven te bieden, heb ik het initiatief genomen om Closing the Loop vorm te geven. Wat begon met het tekenen van een simpele cirkel op een bord is vandaag de dag een volwaardig concept met enkele tientallen partners en diverse voorbeelden van hergebruik in de praktijk.

Wat doet jouw/jullie product? Voor wie is het interessant?
Met Closing the Loop redden we materialen van een stille dood en gaan waardevernietiging tegen. We realiseren hoogwaardig hergebruikte kunstwerken van de inventarisatie tot aan de realisatie. Hiermee bereiken we een reductie van circa 60% op CO2, grondstoffen en MKI per viaduct. Het concept is daarmee voor iedereen relevant die een bijdrage wil leveren aan een klimaatneutrale en circulaire infra.

Wat verandert er door jouw product of dienst, dat er voordat jouw product/dienst nog niet was?
Als je kijkt naar de sloopoorzaken van bestaande objecten, dan wordt momenteel 70% van die objecten gesloopt om functionele redenen voor het einde van de technische levensduur. De materialen die vrijkomen worden momenteel vooral laagwaardig ingezet, bijvoorbeeld onder de weg als fundatiemateriaal. Met Closing the Loop gebruiken we de materialen, elementen, die al voor handen zijn. We hoeven dus niet, zoals bijvoorbeeld met hout of nieuw beton, bomen te kappen dan wel grondstoffen te delven. We maken gebruik van wat er al is.

Op welke schaal produceren jullie? En hoe schaalbaar is het? Kan dit overal gedaan worden en wat is daarvoor nodig?
Momenteel realiseren we de eerste twee Closing the Loop viaducten in opdracht van Rijkswaterstaat en gemeente Amsterdam. Hiervoor zijn er het afgelopen jaar maar liefst drie kunstwerken circulair geoogst. Parallel daaraan werken we aan de opschaling waarbij de komende twee jaar nog eens zes viaducten uit de A9 worden hergebruikt in de vorm van nieuwe kunstwerken in de A44 en N201. De ervaring leert dat uit ieder kunstwerk valt her te gebruiken. Wat we daarvoor nodig hebben, is dat ‘hergebruik tenzij’ het vertrekpunt wordt binnen ieder project.

Waar sta je over vijf jaar?
Ons doel is dat hergebruik over vijf jaar het nieuwe normaal is. Ons concept is dan voor iedere bouwer binnen zijn of haar projecten in te zetten.

Waarom moeten mensen op jou/jullie stemmen?
Help ons de cirkel van hoogwaardig hergebruik van bestaande kunstwerken nog veel vaker te sluiten. Stem op Closing the Loop!