-
Marconiweg 2
4131 PD Vianen - +31 (0) 85 489 01 00
- info@nebest.nl
-
6 januari 2021
Lesly Ignatius
#Blog 35 De thermograaf weet raad
Met de warmtebeeldcamera brengen we in het algemeen koudebruggen in gevels in beeld. Dat je er ook oorzaken van een onaangenaam binnenklimaat mee kan opsporen is een minder gebruikte, maar niet minder bruikbare, bijvangst. Zeker wanneer er geen archieftekeningen meer zijn van de bouw kan dit tot verrassende uitkomsten leiden. Bouwers kiezen namelijk niet altijd de meest voor de hand liggende uitvoeringswijze. Wanneer je weet hoe de vork in de steel zit, kun je vervolgens efficiënt en/of praktisch handelen. Thermografisch onderzoek staat dan letterlijk gelijk aan even de thermometer in je zieke gebouw steken. De thermograaf weet vervolgens raad.
Hete grond onder de voeten
In een relatief jong en degelijk kantoorpand heeft het personeel regelmatig last van te hete grond onder de voeten. Dat laatste is niet spreekwoordelijk bedoeld, maar letterlijk. Plaatselijk wordt de vloer onder de bureaus gewoon onaangenaam warm. Zelfs als de radiatoren worden dichtgedraaid blijft deze onaangename situatie aanhouden. Je lunchbox in je tas laten zitten is hier dan ook geen goed idee, tenzij je van gesmolten kaas op brood houdt. Wat is hier nu aan de hand?
Helder infra rood
Een quickscan met de thermografische camera leverde als snel een goed beeld op van de oorzaak van dit ongemak. Met de warmtebeeldcamera worden verschillen in oppervlaktetemperatuur gemeten en visueel inzichtelijk gemaakt met infraroodbeelden. In de infraroodopnamen die je maakt met een warmtebeeldcamera staat blauw voor lage oppervlaktetemperaturen en rood voor hoge oppervlaktetemperaturen. Wanneer je de beelden van de quickscan van deze kantoren bekijkt, vallen direct de fel rood oplichtende lijnen op die de aanvoerbuizen van de radiatoren aftekenen in de betonnen verdiepingsvloeren. Grote rode lussen en lijnen, ver uit de gevellijn en midden in de kantoren, zijn helder zichtbaar (daar waar men dus achter de bureaus zit). Men is bij realisatie van het pand duidelijk niet zuinig geweest met de hoeveelheid toegepaste verwarmingsbuizen.
Diagnose en remedie
Het grote nadeel van het hier aangetroffen tweepijps-verwarmingssysteem is dat wanneer de radiatoren in een bepaalde ruimte uit worden gezet, de warmtetoevoer via deze leidingen door de vloer gewoon door blijft gaan naar een volgende ruimte. Ongelukkig is in dit geval dat de hete aanvoerleidingen onder de bureaus doorlopen. Maar wat nu?
Aanpassing van de in de vloer weggewerkte verwarmingsleidingen is in dit geval een zeer ingrijpende en kostbare oplossing om het binnenklimaat te verbeteren. Wellicht is symptoombestrijding in deze situatie toch de meest praktische oplossing. Met bijvoorbeeld het verplaatsen van de bureaus en de aanschaf van een koelkast per werkkamer (voor de lunchboxjes) zullen de klachten naar verwachting ook wel snel afnemen en kan het kantoorpersoneel gewoon weer, zonder verhoging, aan het werk. Aldus sprak de thermograaf.
Lesly Ignatius