#Blog 19 – Achilleshiel blootgelegd

Bij verbouwingen komt het veel voor dat er in de loop van de levensduur van een object al diverse aanpassingen zijn gedaan. Vaak zijn deze aanpassingen niet direct zichtbaar. Dit is dan te wijten aan een goede afwerking of aan een goed ontworpen inpassing in het bestaande geheel. Het komt echter ook voor dat een aanpassing geheel niet zichtbaar is. Diep verborgen in de grond doet funderingsherstel soms al decennia lang onzichtbaar dienst. Wel zo veilig om deze (soms zelfs al bijna monumentale) aanpassing voorafgaand aan een grootschalige ingreep te controleren. Je wil toch niet dat je nieuwe omvangrijke investering op zwakke enkels komt te staan?

Weet waar je op staat

Bij funderingsherstel is het niet altijd duidelijk hoe, wat, wanneer en waar de verbeteringen zijn aangebracht. Archieftekeningen zijn niet altijd voorhanden en wie garandeert je dat het herstel ook echt is uitgevoerd conform een tekening. Om nog maar niet te spreken over de technische staat van deze niet zichtbare aanpassingen. Betonwerk uit de jaren 60 en 70 staat namelijk over het algemeen niet bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en duurzaam uitgevoerde detaillering (zo is onze praktijkervaring althans). Daarnaast is het goed om te weten waar het herstel is uitgevoerd en waar men heeft gedacht dat de antieke fundering het nog wel even uit zou kunnen houden. Verbouwingen kunnen zorgen voor extra spanningen, belastingen en neveneffecten waar een bestaande fundering nooit op is berekend. De fundatie is werkelijk de achilleshiel van een gebouw.

Een blije boodschap

De funderingsinspecteurs van Nebest moesten onlangs diep de grond in om funderingsherstel van bijna 50 jaar oud onder een monumentaal complex bloot te leggen en de technische staat vast te stellen. Putten van meer dan 3,5 meter diep vol met puin moesten grotendeels handmatig leeg worden geschept om het herstel te kunnen inspecteren. Dat dit meer dan de moeite waard was bleek uit de inspectieresultaten. Deze keer geen tranentrekkend verslag over extreme schades maar onderzoeksresultaten die de leden van het ontwerpteam opgelucht deden ademhalen. Zowel het beton van het funderingsherstel als de bijgeplaatste palen stonden er spic en span bij (zie het inspectiefilmpje). Een heel fijne boodschap om te brengen.

Kop of schep

De inspectieresultaten uit het funderingsonderzoek gaven dit verbouwproject een positieve boost en veel vertrouwen ten aanzien van vooraf gedefinieerde risico’s. Het werk kan doorgaan op de ingeslagen weg. Dat we niet altijd van deze meevallers blootleggen is geen geheim. Vooral schades aan houten paalfunderingen kunnen roet in het eten gooien van prachtig ontworpen verbouw- of transformatieplannen. De kop in het zand mag daarom dan ook nooit een optie zijn, de schep in de grond daarentegen… Laten we Achilles eer aan doen en gebouwen samen onoverwinnelijk houden, wij doen graag het zware werk.

Fotoalbum

10 september 2024

Ondertekening Convenant Bureau Herberekeningen

9 juli 2024

Koninklijke onderscheiding voor Hanny van der Lubbe

28 mei 2024

Raamovereenkomst Ingenieursdiensten Provincie Utrecht