Betontechnoloog Jaap van Eldik met pensioen

Op 1 juni 2022 zal onze betontechnoloog Jaap van Eldik zijn welverdiende pensioen gaan starten. Na maar liefst 38 jaar in de betonwereld betrokken te zijn geweest, laten we dit natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. We spraken Jaap over zijn carrière, opmerkelijke ontwikkelingen de afgelopen jaren en zijn opvolging.

Twee mooie jaren bij Nebest

Na 36 jaar bij Mebin te hebben gewerkt, kwam Jaap op 1 juni 2020 in dienst bij Nebest. Jaap vertelt dat hij zijn twee jaren bij Nebest als buitengewoon prettig heeft ervaren, “Nebest is een enorm fijn en mooi bedrijf waar je je als medewerker echt hard voor wil maken. Ik ben blij en dankbaar dat ik de kans heb gekregen om hier de laatste jaren van mijn carrière vol te brengen. Ondanks dat ik hiervoor zo lang in een bepaalde hoek had gewerkt, heb ik me bij Nebest meteen op mijn plek gevoeld.”

Bij Nebest heeft Jaap als betontechnoloog werkzaamheden uitgevoerd voor het materiaalkundig laboratorium en de afdeling Materiaalkundig Onderzoek en Advies. “Het sterke van Nebest is dat het van alle markten thuis is. Dat maakt het ook zo interessant om er te mogen werken. Je hebt hier zoveel kennisdisciplines onder één dak, met als kers op de taart het eigen laboratorium,” aldus Jaap. In zijn rol als betontechnoloog heeft Jaap zich beziggehouden met veelzijdige en afwisselende projecten. Een groot deel hiervan bestond uit schadeanalyse, “Ik promoot altijd het idee van liever voorzijn dan achteraf iets op moeten lossen. In die zin is het jammer dat er zoveel schadeanalyses nodig zijn en gevraagd worden. Maar anderzijds geeft het ook weer voldoening. Je kan een opdrachtgever uitleggen hoe een schade heeft kunnen gebeuren, hoe het hersteld kan worden en hoe herhaling in de toekomst te voorkomen. En daarnaast heb ik veel werkzaamheden op preventief gebied gedaan in de vorm van advisering, wat mijn werk erg afwisselend maakte.”

Betontechnoloog Jaap van Eldik van Nebest

Hoogtepunten in zijn carrière

Wanneer we Jaap vragen naar de hoogtepunten van zijn carrière, geeft hij aan dat dat lastig is om te beantwoorden, “Ik heb in die 38 jaar aan heel veel interessante projecten mogen werken. Enkele hoogtepunten zijn toch echt wel de Willemspoortunnel in Rotterdam, de Maeslantkering bij Hoek van Holland, de Erasmusbrug in Rotterdam en ook later bij Nebest de ondersteuning van aannemers op grotere projecten zoals de Afsluitdijk en de kerncentrale te Doel, om maar een paar te noemen.”

Naast als betontechnoloog actief te zijn geweest, is Jaap ook jarenlang redacteur bij Betoniek geweest. Zo schreef hij mee aan artikelen over toegepaste betontechnologie bij interessante projecten en bijzondere betonsoorten. Jaap vertelt het ook daar enorm naar zijn zin te hebben gehad en veel te hebben geleerd, “Doordat er mensen van verschillende disciplines en organisaties betrokken waren, vond er een echte kruisbestuiving van kennis plaats. Het belangrijkste wat ik daaruit heb meegenomen, is toch wel dat de meeste verhalen meerdere kanten kennen.” Daarnaast is Jaap nog altijd met veel plezier actief als docent/examinator bij de Betonvereniging.

Ontwikkelingen in 38 jaar tijd

Het is goed voor te stellen dat in 38 jaar tijd zich veel ontwikkelingen in de betonwereld hebben voorgedaan. De betonwereld staat immers niet stil. Volgens Jaap hebben veel ingrijpende ontwikkelingen op het gebied van regelgeving plaatsgevonden. Zo merkt hij op dat de introductie van de VBT 1986 (NEN 5950) als opvolger van de VB1974 baanbrekend was omdat daarin het begrip milieuklasse, als beschrijving van de omstandigheden waaronder een betonconstructie moet presteren, werd geïntroduceerd. Hierdoor kreeg levensduur de erkenning die het verdient, “NEN-EN 206 / NEN 8005 ging daarin nog veel verder. Daar waar de VBT 1986 acht milieuklassen onderscheidde, kent de NEN-EN 206 / NEN 8005 er maar liefst achttien!” Andere ontwikkelingen die Jaap zijn bijgebleven, zijn de ontwikkeling van (ultra-)hogesterktebeton, zelfverdichtend beton en natuurlijk het streven naar meer duurzaam beton.

Opvolging van Jaap

Met trots kunnen wij meedelen dat William Mooibroek per 1 augustus het stokje van Jaap overneemt en de betontechnologie bij Nebest voortzet. Een introductie van William zal later volgen. En hoewel Jaap weliswaar met pensioen gaat, verdwijnt hij niet helemaal uit beeld, “Ik vind het werk en de collega’s zo leuk, dat ik met Nebest heb afgesproken dat ik af en toen nog eens om de hoek kom kijken. Als ik op termijn nog iets voor Nebest kan betekenen, doe ik dat graag. Maar nu eerst: genieten van vakantie.”

Jaap van Eldik geeft stokje over aan William Mooibroek

28 mei 2024

Raamovereenkomst Ingenieursdiensten Provincie Utrecht

6 mei 2024

Verplichte keuring bestaande bouwwerken vanaf 1 juli 2024

3 mei 2024

Werken bij Projectmanagement: Kristel Bartelink