-
Marconiweg 2
4131 PD Vianen - +31 (0) 85 489 01 00
- info@nebest.nl
Afschuifsterkte
Afschuifsterkte is de kracht die nodig is om twee materialen langs elkaar te laten schuiven. Voor de herberekening van bestaande betonconstructies, zoals brugdekken en landhoofden, is de afschuifsterkte een belangrijke factor. Ook voor het rekenen aan metselwerk van bijvoorbeeld kademuren en lijmverbindingen van bijvoorbeeld glaspanelen in stalen frames is de afschuifsterkte van belang.
Hoe wordt de afschuifsterkte bepaald?
De afschuifschuifsterkte kan op meerdere manieren worden bepaald. Voor metselwerk kan een baksteen tussen andere stenen uit worden geduwd, al of niet onder een voordruk. Dit laatste geeft inzicht in de invloed van de bovengelegen constructie (gewicht) op de afschuifkracht. Voor lijmverbindingen fixeren we één deel van het proefstuk om het andere deel los te trekken. De twee materialen schuiven dan onderling af.
Het bepalen van de afschuifsterkte van metselwerk gebeurt conform de NEN-EN 1052-3: Beproevingsmethoden voor metselwerk – Deel 3: Bepaling van de initiële afschuifsterkte” en de NEN-EN 1996-1-1:2006+A1: nl Eurocode 6 – “Ontwerp en berekening van constructies van metselwerk – Deel 1-1: Algemene regels voor constructies van gewapend en ongewapend metselwerk”.
Vraag het de specialist
Heeft u een vraag over het bovengenoemde of één van onze andere diensten? Onze specialisten staan u graag te woord!
Vraag een offerte aan