Nebest helpt capaciteitsverlies warmtewisselaarpijpen te minimaliseren

Begin dit jaar kregen de metaalkundige specialisten van Nebest de kans om hun expertise in te zetten voor een groot internationaal chemisch bedrijf. De opdracht? Het controleren van de restwanddikte van enkele dubbelwandige bi-metalen warmtewisselaarpijpen door middel van destructief onderzoek. Dit project kwam voort uit een eerder door derden uitgevoerd Eddy Current (EC) onderzoek, dat bij 124 van de 609 pijpen een lokale wanddikteafname van meer dan 50% vaststelde.

Normaliter worden warmtewisselaarpijpen met een dergelijke wanddikteafname afgedicht, wat in dit geval zou betekenen dat de capaciteit van de warmtewisselaar aanzienlijk zou afnemen. Door de dubbelwandige pijpen van de warmtewisselaar had onze opdrachtgever echter twijfel of de gemeten afnames daadwerkelijk zo fors waren als ze leken. Het was mogelijk dat de geconstateerde wanddikteafname de werkelijke afname overschatte, waardoor er minder pijpen afgedicht hoefden te worden. Om deze aanname te verifiëren, voerden onze metaalkundig specialisten onderzoek uit. De resultaten stelden niet teleur!

Destructief onderzoek naar de werkelijke wanddikteafname

Om de werkelijke wanddikteafname te controleren, hebben we destructief onderzoek uitgevoerd. Hiervoor selecteerden we de drie warmtewisselaarpijpen met de grootst gemeten wanddikteafname (80-89%). Deze pijpen zijn getrokken door een gespecialiseerde contractor, in het bijzijn van een van onze metaalkundig specialisten. Tijdens het trekken van de pijpen bleek het niet mogelijk om beide delen van de dubbelwandige pijpen te trekken; de buitenste delen van de pijpen zaten zo vast in de bundel dat ze niet verwijderd konden worden. Hierdoor was niet de volledige wanddikte van de pijpen beschikbaar voor onderzoek.

Ondanks deze uitdaging is, na overleg met onze opdrachtgever, toch besloten om door te gaan met het onderzoek naar de binnenste delen van de getrokken pijpen. Tijdens het onderzoek is het buitenoppervlak van het getrokken pijpmateriaal eerst visueel geïnspecteerd. Hierbij ontdekten we meerdere cirkelvormige gebieden die door corrosie waren aangetast. Door vervolgens dwarsdoorsneden door het aangetaste materiaal te maken, konden we met lichtmicroscopisch onderzoek de restwanddikte van de binnenste pijpdelen bepalen. De combinatie van zorgvuldige inspectie van het binnenste pijpdeel en kennis van het aangetaste buitenoppervlak, stelde ons in staat om de totale afname van de gehele wanddikte nauwkeurig in te schatten.

Onderzoeksresultaten tonen aanzienlijke lagere afnames

De onderzoeksresultaten waren positief en verhelderend: de werkelijke wanddikteafname bleek aanzienlijk lager te zijn dan het EC-onderzoek vast had gesteld. Waar eerder een maximale afname van 80-89% werd gemeten, toonden onze metingen een maximale afname van slechts 54%. Dit resultaat stelde onze opdrachtgever in staat om een weloverwogen beslissing te nemen over het afdichten van een beperkter aantal pijpen, waardoor de capaciteitsafname van de warmtewisselaar werd geminimaliseerd.

Beperkte capaciteitsafname en efficiënt herstel warmtewisselaar

Dankzij dit onderzoek kon onze opdrachtgever niet alleen een beter geïnformeerde keuze maken over het afdichten van de warmtewisselaarpijpen, maar ook sneller en gerichter herstelwerkzaamheden uitvoeren. Doordat slechts een beperkt aantal pijpen afgedicht hoefde te worden, werd een significante capaciteitsreductie voorkomen en kon de warmtewisselaar snel weer in gebruik worden genomen.

We kijken terug op een geslaagd project en zijn trots deze opdrachtgever ondersteund te hebben met onze expertise!

Bekijk onze recente projecten

Meer projecten

Nebest helpt capaciteitsverlies warmtewisselaarpijpen te minimaliseren

Hergebruik van hout in woningbouwproject ‘KOER’ Rotterdam

Rotterdam

Unieke samenwerking bij inspectie civiele kunstwerken gemeente Leusden

Leusden